Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
793553_0001.png
793553_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. februar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.ism.dk
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 26. januar 2010følger hermed Indenrigs- og Socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 173 (BOU alm.del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraAnita Knakkergaard (DF)
J.nr. 2010-181
Spørgsmål nr. 173:Ministeren bedes redegøre for, om en kommune kan sælge en grund til un-der markedsprisen, herunder- hvordan kommunen skal finde ud af, hvad der er markedsprisen- om der her skal tages hensyn til, hvad kommunen har udlagt grun-den til i lokalplanen- hvis der er tale om lavt byggeri, skal der så i markedsprisen indgåevt. valuarvurdering for, hvad man kan få, hvis der er tale om par-celhusgrunde- hvis kommunen ønsker udlejningsbyggeri evt. alment lavt byggeri(kædehuse - rækkehuse), skal der så indgå privat udlejningsbyggeri,eller kan man nøjes med en vurdering til alment boligbyggeri- hvem skal foretage beregning af markedsprisen?Der ønskes endvidere en beskrivelse af den korrekte fremgangsmøde?
Svar:Idet det lægges til grund, at spørgsmålet sigter til en kommunes salg af engrund til alment boligbyggeri, kan følgende oplyses om reglerne i lov omalmene boliger m.v.Anskaffelsessummen for alment boligbyggeri består som udgangspunkt afen grundudgift, håndværkerudgifterne og omkostninger. Det er kommunen,der skal vurdere, om udgifterne er rimelige og godkende disse.Prisen for en byggegrund må i henhold til støttebekendtgørelsen § 10 tilalmenboligloven ikke overstige prisen i handel og vandel. Det betyder, at en
2
byggegrund, der ejes af kommunen og afhændes til en almen boligorganisa-tion med henblik på opførelse af et byggeri, skal sælges til markedsprisen,dvs. den højeste pris, der kan opnås i handel og vandel. Bestemmelsen istøttebekendtgørelsens § 10 har til hensigt at sikre mod en for høj samletanskaffelsessum for byggeriet og dermed både en for høj leje til beboerneog for høj offentlig støtte.Hvis en kommune sælger en byggegrund til en almen boligorganisation til enpris under markedsværdien med henblik på opførelse af nyt byggeri, vil detteindebære en ekstra kommunal støtte til det pågældende byggeri. En sådanstøtte vil være ulovlig, idet almenboligloven udtømmende gør op med, hvormeget støtte en kommune kan yde til en almen boligorganisation i forbindel-se med etablering af nyt byggeri.Kommunalbestyrelsen har pligt til at påse, at et byggeprojekt er i overens-stemmelse med almenboliglovens bestemmelser før det skriftlige tilsagn tilboliger kan meddeles.Der er ikke fastsat regler for, hvordan kommunen skal vurdere markedspri-sen for en grund. Dette kan f. eks. ske med bistand af en ejendomsmæglerel. lign. professionel bistand. Hvilke faktorer - som eksempelvis lokalbe-stemmelser, byggeriets beskaffenhed, byggeriets beliggenhed, mv. - derskal indgå i en værdiansættelse, vil bero på den konkrete sag.Det er den enkelte kommune, der vælger, hvilken fremgangsmåde der skalbenyttes i en konkret sag.
Karen Ellemann/ Mikael Lynnerup Kristensen