Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
783195_0001.png
783195_0002.png
J.nr. 2010-318-0170Dato: 12.01.2010
TilFolketinget - Boligudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 4. januar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Kristian Skibby(DF).(Alm. del).
Kristian Jensen/Birgitte Christensen

Spørgsmål:

Anser ministeren det for rimeligt, at en sommerhusudlejer reelt overbeskattes af lejernesbetaling af elforbrug i forbindelse med leje af danske sommer- og fritidshuse. Der henvisestil eksempler hvor udlejer i dag betaler 1,80 pr. KWT, men ved udlejning modtager 2,00 pr.KWT, som efterfølgende udlægges til fuld indkomstbeskatning?

Svar:

Sommerhusudlejere, der anvender den regnskabsmæssige opgørelsesmetode i ligningslo-vens § 15 O, stk. 2, kan foretage fradrag for udgifter, der er direkte forbundet med udlej-ningen. Jeg mener ikke, at der er grundlag for at påstå, at sommerhusudlejere i denne situa-tion overbeskattes af lejernes betaling af elforbrug.Jeg mener heller ikke, at sommerhusudlejere, der anvender den skematiske opgørelsesme-tode i ligningslovens § 15 O, stk. 1, overbeskattes af lejernes betaling af elforbrug. Hvis ud-lejeren anvender den skematiske opgørelsesmetode, kan der – i stedet for fradrag for fakti-ske udgifter – fradrages 40 pct. af den samlede bruttolejeindtægt (efter bundfradrag). Fra-draget på 40 pct. er valgt ud fra en vurdering af, at et fradrag af denne størrelse er tilstræk-keligt til at dække alle de med udlejningen forbundne udgifter. Betaling for el og lignendesvarer til en yderligere lejebetaling fra lejer. Ved betalingen får udlejer af lejer refunderetsine udgifter til de pågældende ydelser. Lejers betaling for el er en indtægt for udlejeren,som derfor kan fradrage 40 pct. heraf i lighed med anden lejeindtægt. Når fradraget på 40pct. skal vurderes, kan der ikke ses isoleret på f.eks. elregnskabet. Det særlige ved fradragetpå 40 pct. er netop, at også 40 pct. af den del af den samlede lejeindtægt, som ikke kræverdirekte udgifter, kan fradrages. Herved skulle det samlede fradrag kunne dække de samledeudgifter, som er forbundet med udlejningen.
Side 2