Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
782972_0001.png
782972_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NHO/ J.nr. 2009-301
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 15. december2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 160 (BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anita Knakkergaard (DF).
Spørgsmål nr. 160:”Er det muligt at anmelde udsatte lejere, der ikke betaler husleje, til Ribers,og hvad siger lovgivningen vedr. denne fremgangsmåde?”
Svar:Lovgivningen om kreditoplysningsbureauer hører under Datatilsynets områ-de. Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Datatilsynet oplyst følgende,som jeg kan henholde mig til:”1. Persondatalovens regler om kreditoplysningsbureauer sætter sammenmed Datatilsynets praksis rammer for, hvornår der må ske registrering i etkreditoplysningsbureau som RKI (i spørgsmålet omtalt som Ribers).Et skyldforhold opstået som følge af manglende betaling af husleje kan regi-streres i RKI, når betingelserne herfor er opfyldt. Helt på linje med andreskyldforhold.Registrering forudsætter, at den, som foretager indberetningen, er abonnenthos kreditoplysningsbureauet.Hvis der er strid i sagen – f.eks. uenighed om gældens størrelse – må derikke ske indberetning og registrering, før en domstol har fastslået, at kraveter berettiget.
2
Hvis der ikke er strid i sagen, kan registrering ske, når nærmere betingelserer opfyldt.2. Der kan ske registrering og udlevering af oplysning om registreringen, nårfordringen overstiger 1.000 kr., og der er foretaget retslige skridt eller forelig-ger en skriftlig skylderkendelse fra debitor. Retslige skridt kan f.eks. være, atder er indleveret en stævning til retten eller fremsat anmodning om tvangs-fuldbyrdelse af fordringen over for fogedretten.Det bemærkes i den forbindelse, at der ved umiddelbare fogedforretningerikke sker opgørelse af det økonomiske mellemværende mellem parterne.Det er derfor Datatilsynets opfattelse, at en umiddelbar fogedforretning ikkekan danne grundlag for RKI’s udlevering af oplysninger om skyldforhold, idetder ikke er foretaget retslige skridt vedrørende skyldforholdet.3. Der kan endvidere ske registrering i RKI, når der er sendt 3 rykkere tildebitor.Kreditor skal i forbindelse med, at den 3. rykker sendes, gøre debitor op-mærksom på, at manglende betaling vil indebære indberetning til et kreditop-lysningsbureau.Registreringer af skyldforhold alene baseret på en rykkerprocedure – altsåhvor der ikke foreligger retslige skridt eller skriftlig skylderkendelse – må RKIikke udlevere oplysninger om til sine abonnenter.4. Hvis udlejer er en offentlig myndighed, gælder der særlige regler for ind-beretning til RKI. I disse tilfælde skal gælden overstige 7.500 kr., og særligeprocedurer fastsat i persondataloven skal være fulgt.”.
Karen Ellemann/ Annette Klint Kofod