Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
783945_0001.png
783945_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
13. januar 2010

Besvarelse af spørgsmål 154 alm. del stillet af Boligudvalget den 14.

december 2009 efter ønske fra Thomas Jensen (S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 154:

Ministeren bedes redegøre for resultatet af tidligere informationskampag-ner?Herunder:A. om de virkede efter hensigten?B. hvad har ministeren gjort for at følge kampagnerne op?C. hvad vil ministeren gøre fremadrettet mht. kampagner?D. hvilket materiale har været anvendt i tidligere kampagner?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Byggestyrelsen, der oplyserfølgende, som jeg kan henholde mig til:”Erhvervs- og Byggestyrelsen og det tidligere Boligministerium har siden1987 informeret husejere om radon. Erhvervs- og Byggestyrelsen har og-så løbende været i kontakt med KL og udvalgte kommuner og informeretom radon og løsningsmuligheder til boligejerne.Informationen er bl.a. sket i form af pjecen ”Radon og enfamilieshuse”,der beskriver, hvad radon er, hvilke anbefalinger der findes i bygnings-reglementet, og hvilke tiltag der kan gennemføres for at sænke et for højtradonniveau. Pjecen er udsendt til alle landets kommuner. Styrelsen in-formerer også om radon på styrelsens hjemmeside samt på boligejer.dkog har stillet sit informationsmateriale til rådighed for kommunerne. Er-hvervs- og Byggestyrelsen sender kommunerne det antal pjecer, somkommunerne vurderer er nødvendige.Der har ikke været gennemført evalueringer af effekten af tidligereinformationskampagner.Erhvervs og Byggestyrelsen har senest i oktober 2009 på baggrund af denye anbefalinger fra WHO og de nordiske sundhedsmyndigheder afholdtmøde med KL og repræsentanter fra kommuner med de højeste radonfo-rekomster. Styrelsen har på mødet opfordret kommunerne til at informereborgerne i deres kommune og har stillet sit informationsmateriale tilrådighed for kommunerne.”
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Fremadrettet er det min forventning, at de kommunalebyggesagsmyndigheder vil gøre brug af Erhvervs- og Byggestyrelsenstilbud om at benytte informationsmaterialet, særligt i de egne af landet,hvor der er størst risiko for, at der er høje forekomster af radon.Samtidig er det vigtigt, at boligejere har adgang til information om, hvadder kan gøres for at sænke radonindholdet i deres bolig. Her har jegvurderet, at der er et behov for at styrke indsatsen. Derfor har Erhvervs-og Byggestyrelsen bedt Statens Byggeforskningsinstitut om at udviklekonkrete anvisninger på, hvordan korrekt radonsikring udføres inybyggeriet og hvordan forskellige afhælpende tiltag for det eksisterendebyggeri kan udføres. Anvisningerne skal hjælpe håndværkere,entreprenører og boligejere til at træffe et informeret valg om, hvilkenløsning, der passer til den konkrete bolig, og til at udføre den konkreteløsning korrekt. Anvisningerne vil, når de er udarbejdet, blive udbredt tilbyggeriets parter samt boligejerne.