Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
785935_0001.png
785935_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
GKJ/ J.nr. 2009-1835
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 11. december2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 113 (BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål nr. 113:” Ministeren bedes redegøre for, hvor mange coach-ordninger for etniskeiværksættere samt iværksættercentre, der er etableret med regeringensstrategi mod ghettoisering fra 2004, samt antallet af etniske iværksættere,der har modtaget de såkaldte kom-i-gang-lån?”
Svar:Integrationsministeren har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:” I det danske Mål 3 program, som løb frem til 2006, var der afsat i alt ca.55,0 mio. kr., til ”Socialfondens Integrationsindsats”. Indsatsen skulle, medsit fokus på etniske iværksættere og samspil med frivillige organisationer ogforeninger, skabe:Flere jobmuligheder til indvandrere gennem økonomisk og hold-ningsmæssig udvikling af danske virksomheder samt flere job ogmere mangfoldige danske arbejdspladser.Flere og bedre indvandrervirksomheder.Fokus på helhedsløsninger som omfatter udsatte boligområder, detlokale erhvervsliv og arbejdsmarked, bl.a. via samarbejde mellemgræsrodsorganisationer og det lokale erhvervsliv.Bedre inddragelse af indvandrere i integrationsarbejdet.
2
Indsatsen blev forestået af et konsortium ledet af Erhvervscenter for Etable-ring, Vækst og Udvikling (EVU). Blandt de indkomne 285 ansøgninger blevder udvalgt 37 projekter, hvoraf 33 blev gennemført i sin helhed.I alt 17 projekter arbejdede inden for temaet ”Etniske iværk-sættere” og 23 inden for temaet ”Samspil med frivillige for-eninger og organisationer”. Tre projekter arbejdede formeltinden for begge temaer, men langt flere projekter havdeelementer fra begge temaer. Det var særligt tilfældet mht.iværksætterprojekter, der benyttede netværk eller fore-ningsarbejde i iværksætterarbejdet.21 projekter arbejdede i bestemte boligområder eller medudgangspunkt i et boligområde i en hel by eller bydel. De 12projekter opererede i en hel by, mens fire projekter straktesig over flere byer i en bestemt region.Initiativerne involverede mere end 2600 deltagere, heraf 58% kvinder.
Administrationen af Kom-i-gang-lånsordningen til iværksættere varetages afVækstfonden, som er etableret og reguleret ved lov. Lånene ydes af penge-institutter, som har indgået en administrationsaftale med Vækstfonden. Ud-over at yde lånene skal pengeinstitutterne også tilbyde iværksætterne råd-givning. Der er i årene 2005 til 2009 ydet 741 Kom-i-gang-lån på i alt 234mio. kr. Ifølge Vækstfondens analyser har lånene en positiv effekt for iværk-sætterne; fx er overlevelsesraten for iværksættere, der har modtaget Kom-i-gang-lån, på 92 % efter 1½ år, mens det tilsvarende tal for iværksætteresom helhed er 75 %. Vækstfonden registrerer ikke iværksætternes etnicitetog kan derfor ikke oplyse, hvor mange etniske iværksættere der har modta-get Kom-i-gang-lån.”
Karen Ellemann/ Mikael Lynnerup Kristensen