Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. januar 2010
IOR/ J.nr. 2009-1835
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 11. december2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 103 (BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål nr. 103:”Ministeren bedes redegøre for, hvad status er for boligsocial anvisning, såressourcesvage grupper anvises til boligafdelinger med færrest boligsocialeproblemer, og herunder hvor mange kommuner og boligorganisationer, derhar anvendt den udvidede kommunale anvisningsret, og om der er udarbej-det oversigter over den boligsociale anvisning i kommuner med flest boligso-ciale problemer, jf. regeringens strategi mod ghettoisering fra 2004?”
Svar:Kommuner kan beslutte at anvende kombineret udlejning i de mest udsatteboligområder. Social- og Indenrigsministeriet offentliggør hvert år en listeover udsatte boligområder, som opfylder lovens objektive krav, og som der-for kan anvende kombineret udlejning. Kommuner, som beslutter at indførekombineret udlejning, skal hvert år indberette til Indenrigs- og Socialministe-riet, i hvilket omfang reglerne anvendes.I den forbindelse skal kommunerne også oplyse, hvorvidt de benytter sig af100 procents anvisning i de afdelinger, der er omfattet af kombineret udlej-ning, eller om der er indgået aftale med boligorganisationerne om forhøjetanvisning i de afdelinger, der ikke er omfattet af kombineret udlejning.Siden 2005 har fire kommuner besluttet at indføre kombineret udlejning. I desenere år har to kommuner reelt afvist boligsøgende kontanthjælpsmodtage-re m.fl., jf. besvarelse af spørgsmål 108. Med henblik på at få et brederegrundlag for en vurdering af effekterne af kommunernes anvisningspraksis
2
vil spørgsmålet indgå i en samlet evaluering af anvendelsen af de forskelligeudlejningsværktøjer i flere kommuner.Mulighederne for at anvende boligsociale redskaber, som for eksempel ud-videt kommunal anvisning, strategisk er blevet forbedret med styringsrefor-men i 2009, hvor regeringen har indført et krav om en styringsdialog. Kom-munalbestyrelsen og de almene boligorganisationer i kommunen skal regel-mæssigt afholde møder, bl.a. om udviklingen i de enkelte boligområder.Herved styrkes samarbejdet mellem kommuner og boligorganisationer omen fælles indsats i de afdelinger, der har problemer, ligesom en negativ ud-vikling i afdelinger med begyndende vanskeligheder forebygges. Denneudvikling af mulighederne for at styre beboersammensætningen indgår iundersøgelsen af den kommunale praksis for boligsocial anvisning i udsatteboligområder.
Karen Ellemann/ Mikael Lynnerup Kristensen