Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. december 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 98 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLennart Damsbo-Andersen (S).
4. februar 2010J.nr. 2009-0021819
”Ministeren bedes kommentere artiklen "Da alt gik i sort" (HK Bladet -Østjylland, 6.december 2009 2. sek. s. 15 ff.)”
Artiklen drejer sig om en mand, der bliver uarbejdsdygtig på grund af stress, ogsom får standset sine sygedagpenge. Der er meget begrænsede oplysninger om sy-gedagpengeforløbet, men oplysningerne tyder på, at sygedagpengene standses efter52 uger.Jeg har noteret mig, at den pågældende borger har fået tilkendt en pension og detser således ud som om, der er kommet en afklaring på hans situation. Forhåbentligen afklaring, som han er tilfreds med.I den forbindelse vil jeg gøre opmærksom på, at der er regler i lovgivningen, dernetop muliggør forlængelse op til en pensionstilkendelse. Således er der for det før-ste en bestemmelse, der giver adgang til at forlænge udbetalingen af sygedagpengei op til 26 uger hvis den sygemeldte ikke kan vende tilbage til det ordinære ar-bejdsmarked, men det endnu ikke er endeligt afklaret om den sygemeldte kan klareet fleksjob eller skal have en førtidspension. For det andet kan sygedagpengene for-længes, når der er påbegyndt en sag om førtidspension.Jeg forventer mig derudover meget af de nye tiltag, som blev vedtaget i Folketingetfør sommerferien - som følge af trepartsaftalen om nedbringelse af sygefraværet.Med de nye tiltag styrkes kommunernes fokus på en tidlig indsats, opfølgning ogdialog med den sygemeldte. Ved at sætte tidligt ind vil vi kunne begrænse antalletaf langtidssygemeldte.Jeg synes således, at vi har et sygedagpengesystem, som har fokus på at hjælpe desygemeldte tilbage til arbejdsmarkedet, men hvor der samtidig er tænkt i sammen-hænge og overgange til andre beskæftigelsesmæssige eller sociale løsninger, såsomfx førtidspension og fleksjob.
Derudover er alle i kraft af kontanthjælpsreglerne sikret en forsørgelse på kontant-hjælpsniveau. Det vil sige, at de enten er berettiget til kontanthjælp, eller at manhar sikret sig, at familien har midler i denne størrelsesorden i form af formue ellerægtefælleindtægter. Disse grundliggende principper i kontanthjælpssystemet er vi-dereført uforandrede fra SR-regeringens tid.I artiklen henvises desuden til de lange sagsbehandlingstider i beskæftigelses-ankenævnene. Indenrigs- og Socialministeriet, som nævnene hører under, har op-lyst følgende i forhold til dette:”Statsforvaltningernes sagsbehandlingstider for beskæftigelsesankenævnene erifølge den foreløbige opgørelse af gennemsnitlige sagsbehandlingstider for 2009(opgørelse ultimo november 2009) 13-15 uger bortset fra Statsforvaltningen Midt-jylland, der har haft en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på ca. 29 uger.Det betyder, at 4 statsforvaltninger i det væsentlige overholder resultatkontrakter-nes måltal på 13-15 uger for de gennemsnitlige sagsbehandlingstider på nævnsom-råderne i 2009. Statsforvaltningen Midtjylland har et måltal for den gennemsnitligesagsbehandlingstid på nævnsområderne i 2009 på 20 uger, og overskrider dermedmåltallet for 2009 med ca. 9 uger. Resultatet i Midtjylland skyldes ophobning afsager i tidligere år og en stor tilgang af sager.En gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 29 uger inden for beskæftigelsesankenæv-net er ikke tilfredsstillende.Aftalen om finansloven for 2010 har derfor tilført statsforvaltningerne ekstra 22mio. kr. i 2010, som skal bidrage til at sikre aktiviteten bl.a. på nævnsområderne.Dernæst har statsforvaltningerne decentralt iværksat Leanaktiviteter, som skal bi-drage til at nedbringe sagsbehandlingstiderne og effektivisere sagsbehandlingen.Det gælder også for Statsforvaltningen Midtjylland, som arbejder med et Leanpro-jekt på nævnsområderne.Indenrigs- og Socialministeriet har desuden i samarbejde med statsforvaltningerneigangsat en effektiviseringsplan, som skal bidrage til effektiviseringer i sagsbe-handlingen og sikre servicen over for borgerne. I planen indgår, at der med ud-gangspunkt i best-practise skal opstilles en fællesstandard for sagsbehandlingen pånævnsområdet. Standardiseringsprojektet gennemføres i foråret 2010, og indgår ien omfattende modernisering af statsforvaltningernes IT-systemer, der indebærer,at sagsgangene søges digitaliseret i de kommende år.”
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2