Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
785037_0001.png
785037_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8. december 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 96 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBjarne Laustsen (S).
11. december 2009Sagsnr. 2009-0021700

Spørgsmål nr. 96:

”Ministeren bedes, i forlængelse af omtalen i DR Søndag den 15. november 2009,redegøre for kontrolindsatsen over for udenlandske virksomheder og medarbejderemed særlig henblik på spørgsmålet om registrering og indgåelse af overenskomst -herunder omfanget og karakteren af indsatsen samt de resurser der er afsat hertil.Vil ministeren i forlængelse heraf være indstillet på at overveje indførelsen af enordning lig den tyske, hvor der indføres krav registrering og skiltning på de enkeltearbejdspladser? ”

Endeligt svar:

Spørgsmål af den karakter diskuterer vi i forligskredsen bag den såkaldte østafta-len. Her har vi på de seneste møder brugt en del tid på at drøfte Registret for Uden-landske Tjenesteydere – RUT. Vi har så sent som den 3. december 2009 indgået enaftale om at styrke RUT.Med virkning fra d. 1. maj 2008 indførte vi en pligt for udenlandske virksomheder,der udstationerer ansatte til Danmark, til at meddele dette til RUT-registret. Oplys-ningerne bruges særligt af Arbejdstilsynet til at føre kontrol med arbejdsmiljøet, ogde bruges også af SKAT til at kontrollere, om udstationerede arbejdstagere bliverskattepligtige til Danmark.Herudover kan parterne bruge oplysningerne til at varetage deres interesser. Det erjo op til parterne at vurdere, om der skal kræves overenskomst.Da flere virksomheder tilsyneladende ikke sender anmeldelse til RUT, har vi igen-nem et stykke tid forberedt nogle initiativer til at styrke håndhævelsen. Det er sketefter drøftelser i forligskredsen, og med arbejdsmarkedets parter.Med den indgåede aftale er det er for det første aftalt, at vi forhøjer bødeniveauetfor overtrædelse af anmeldelsespligten fra 5.000 til 10.00 i normaltilfælde. Og detkan forhøjes ved skærpende omstændigheder.For det andet, er det aftalt, at den danske virksomhed eller privatperson, der indgårkontrakt med den udenlandske tjenesteyder, skal sikre sig, at der er sket korrektRUT-anmeldelse.
For det tredje udvider vi pligten til at anmelde oplysninger til at gælde for enkelt-mandsvirksomheder uden ansatte. Det gør vi for at give Arbejdstilsynet mulighedfor at kontrollere arbejdsmiljøet for selvstændige. Men samtidig lukker vi et smut-hul, hvor nogen forsøger at forklæde sig som selvstændige for at undgå anmeldelse.For det fjerde stilles der skærpede krav til virksomhedernes oplysning om, hvemder er kontaktperson for virksomheden. Det skal være lettere – også for arbejds-markedets parter - at få kontakt med den udenlandske virksomhed.Endelig gør vi Arbejdstilsynet ansvarlig for at kontrollere overholdelsen af anmel-delsespligten. I praksis vil det betyde en lettelse af politiets arbejde, fordi Arbejds-tilsynet vil foretage den indledende sagsbehandling, inden sagen evt. gives til poli-tiet med indstilling om, at der rejses tiltale.Derimod har vi ikke indgået aftale om skiltning ved arbejdspladsen. Regeringenhar tidligere afvist dette, og vi mener, at vi med det styrkede RUT-register har etlangt bedre redskab.Der skal nu udarbejdes et lovforslag med henblik på at gennemføre aftalen. Lovenforventes at træde i kraft i foråret 2010.Med hensyn til Arbejdstilsynets kontrol, så skal Arbejdsmiljølovgivningen over-holdes af alle virksomheder, der udfører arbejde i Danmark. Derfor fører Arbejds-tilsynet tilsyn med arbejdsmiljøet i både danske og udenlandske virksomheder. Derfølges konsekvent op på overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.Tilsynet med udenlandske virksomheder sker som led i den almindelige kontrol-indsats og i forbindelse med særlige tiltag.Som et eksempel kan jeg nævne Arbejdstilsynets landsdækkede byggepladsaktio-ner, som er blevet gennemført siden 2006. Et vigtigt mål med aktionerne har væretat få sat fokus på arbejdsmiljøet i udenlandske virksomheder. Der gennemføres fireaktioner om året.Herudover har jeg netop igangsat et nyt tiltag med ”nålestiksaktioner”, hvor Ar-bejdstilsynet går på uanmeldt kontrol på byggepladser rundt omkring forskelligesteder i landet. Der skal gennemføres omkring 40 nålestiksaktioner, som har tilformål at nedbringe antallet af arbejdsulykker ude på byggepladserne. Det gælderogså for udenlandske virksomheder.Jeg kan derfor roligt slå fast, at der anvendes mange ressourcer på tilsyn med uden-landske virksomheder, både i den almindelige tilsynsindsats og ved særlige tiltag.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2