Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
754795_0001.png
754795_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 13. oktober 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 9 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
11. november 2009J.nr. 2009-0012366

Spørgsmål nr. 9:

”Hvad mener ministeren om et forslag om at indføre gratis psykologhjælp til per-soner, der er blevet ofre for dårligt psykisk arbejdsmiljø – såsom mobning – medderaf følgende psykiske og fysiske lidelser herunder lavt selvværd, depressionm.v.? Der henvises til omtale i gratisavisen Urban 12. oktober 2009.”

Endeligt svar:

Artiklen i Urban den 12. oktober 2009 beskriver flere forskellige problemstillingerom følgerne af mobning på arbejdspladserne, og en del af problemerne hængersammen.Lad mig indledningsvist slå fast, at jeg finder mobning helt uacceptabelt – hvad en-ten den foregår på arbejdspladsen eller i andre af livets forhold.Der er allerede i dag mulighed for helt elle delvist gratis hjælp til personer, der erblevet ofre for dårligt psykisk arbejdsmiljø herunder mobning.En mulighed er gennem det almindelige offentlige sundhedssystem. Jeg har derforbedt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om at redegøre for mulighederne fortilskud til behandling ved privat praktiserende psykologer. Ministeriet har oplyst, atder i henhold til sundhedsloven findes et vederlagsfrit sundhedsfagligt tilbud blandtandet hos de alment praktiserende læger og eventuelt hos praktiserende psykiatere,som personer, der har været udsat for f.eks. dårligt psykisk arbejdsmiljø, kan benyt-te sig af. Derudover er der tilskud til psykologbehandling i praksissektoren til 10særligt udsatte patientgrupper.Som udgangspunkt vil det være den alment praktiserende læge, som er borgerensindgang til sundhedsvæsenet, der tager stilling til eventuel behandling eller henvis-ning til mere specialiseret niveau.Den anden mulighed for hjælp til personer, der er blevet ofre for dårligt psykisk ar-bejdsmiljø herunder mobning er gennem arbejdsskadeområdet. Man kan få betaltbehandlingsudgifter – også udgifter til psykologhjælp – efter arbejdsskadesikrings-loven, hvis man har fået anerkendt en sygdom som en arbejdsskade.
Sygdom som følge af mobning kan anerkendes som arbejdsskader i helt konkretetilfælde, men der er for tiden ikke generelt påvist en tilstrækkelig klar årsagssam-menhæng mellem bestemte sygdomme og mobning. Derfor kan følger efter mob-ning ikke optages på Arbejdsskadestyrelsens fortegnelse over erhvervssygdomme.Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har for nylig offentliggjorten rapport, der viser, at der er problemer med mobning og chikane på danske ar-bejdspladser, og at nogle bliver syge af det. Rapporten giver dog stadig ikke til-strækkelig viden om årsagssammenhæng mellem mobning og psykisk sygdom.Jeg har derfor bedt mine embedsmænd om at vurdere, hvordan vi hurtigst muligtkan blive klogere på dette område. Men indtil en eventuel årsagssammenhæng bli-ver klarlagt er det ikke inden for arbejdsskadesikringens rammer muligt generelt atyde økonomisk støtte til psykologhjælp i disse tilfælde.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2