Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. november 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 57 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLennart Damsbo-Andersen (S).
19. november 2009J.nr. 2009-0019473
”Ministeren bedes kommentere brev fra Bendt Gerhardt til Arbejdsmarkeds-udvalget, jf. AMU alm. del – bilag 18, med særligt henblik på kritikken af detnuværende beskæftigelsessystem for at fokusere på, at der sendes mangeansøgninger, men ikke på om ansøgningerne er af god kvalitet.Mener ministeren i forlængelse heraf, at pisk og en mistænkeliggørende tone er denrigtige metode til at få ledige tilbage på arbejdsmarkedet? ”Endeligt svar:
Det danske dagpengesystem bygger på en kontrakt om, at man i hele sin ledigheds-periode får en ganske høj ydelse mod til gengæld at stille sin arbejdskraft tilrådighed.I det at stå til rådighed ligger bl.a., at man søger arbejde og deltager i de samtaler,som man bliver indkaldt til af sin a-kasse og jobcentret, samt deltager i diverseaktiviteter og tilbud om aktivering.De ledige skal have den hjælp, som de har brug for til hurtigst muligt at kommetilbage på arbejdsmarkedet. Vi ved, at en tidlig og aktiv indsats over for de ledige –i form af hyppige samtaler og målrettede tilbud om aktivering – bidrager til at fåledige hurtigt tilbage i arbejde. Men samtidig er det også den lediges eget ansvarselv at gøre noget for at komme i arbejde – og her er jobsøgningen helt central.Når man bliver ledig, bliver man indkaldt til en vejledningssamtale om bl.a.jobsøgning i sin a-kasse. Til denne samtale skal den ledige medbringe kopi af nogleeksempler på sine ansøgninger, så a-kassen kan rådgive om den bedst muligeudformning af ansøgninger. Samtalen skal munde ud i, at der udarbejdes en planfor den lediges jobsøgning.Det er vigtigt, at der – ikke bare under vejledningssamtalen, men også under deefterfølgende samtaler om den lediges rådighed – er en god dialog med den ledigeom dennes jobsøgning, herunder at der er fokus på kvaliteten og seriøsiteten iansøgningerne. Bl.a. derfor tages der i rådighedssamtalerne også udgangspunkt iplanen om jobsøgning og i de ansøgninger, som den ledige bliver bedt om at tage
med til samtalerne. Det giver et godt afsæt for en samtale om, hvordan det går medjobsøgningen, samt for rådgivning om, hvad der er godt, og hvad der måske kangøres anderledes eller endnu bedre.Derfor er jeg slet ikke enig i, at der i dagpengesystemet alene fokuseres på, at derskal sendes mange ansøgninger.Det er klart, at hele grundlaget for en god dialog mellem den ledige og a-kassen,jobcentret eller andre er, at man viser hinanden respekt og holder en ordentlig ogrespektfuld tone – både i skrift og tale. Og jeg mener derfor også, at det er helt iorden, at man tager det op over for hinanden, hvis man har oplevelsen af at blivemødt med manglende respekt eller en stødende tone.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2