Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
896374_0001.png
896374_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
4. oktober 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 3. september 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 539 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Özlem Sara Cekic (SF).
J.nr. 2010-0014820

Spørgsmål nr. 539:

”Ministeren bedes sende udvalget en sammenstilling af førtidspensionsstatistikkenfor 2009 om andel af ansøgere, der har deltaget i mindst en beskæftigelsesrettetforanstaltning i 2009 i landets kommuner (figur 3.3) med beregningerne af kom-munernes indplacering i grupper på baggrund af benchmarkingindikator i Christo-phe Kolodziejczyk og Kræn Blume Jensen: Kommunernes tilkendelse af førtids-pension og visitering til fleksjob – En opfølgende analyse (AKF-notat 2010), (tabel4.1) med henblik på at belyse, hvorvidt der kan dokumenteres nogen sammenhængmellem deltagelse i beskæftigelsesrettede foranstaltning og en kommunes beregne-de antal tilkendelser af førtidspension efter forudsætninger som anført i AKF-notatet.”

Endeligt svar:

AKF rangordner i deres undersøgelse kommunerne på baggrund af niveauet for til-kendelser af førtidspension og visitering til fleksjob, efter der er taget højde fordemografi, arbejdsmarkedstilknytning og helbredsforhold (såkaldte strukturellerammevilkår). AKF inddeler således kommunerne i 5 grupper, hvor gruppe 1 om-fatter kommuner, der tilkender førtidspension og visiterer til fleksjob i et væsentligmindre omfang, end man kunne forvente i forhold til rammevilkårene. Gruppe 5tilkender førtidspension og visiterer til fleksjob i et væsentlig større omfang, endman kunne forvente i forhold til rammevilkårene.Hvis man ser på den andel af ansøgere (dvs. påbegyndte førtidspensionssager) fraAnkestyrelsens Årsstatistik, der har deltaget i en beskæftigelsesrettet foranstaltningfordelt på kommuner, og grupperer kommunerne på baggrund af AKFs undersø-gelse viser det, at andelen af ansøgere til førtidspension, der har deltaget i en be-skæftigelsesrettet foranstaltning er højere i de kommuner, der tilkender flere før-tidspensioner og visiterer flere til fleksjob, end AKFs model tilsiger. Den gennem-snitlige kommunale andel af ansøgere til førtidspension, der har deltaget i en be-skæftigelsesrettet foranstaltning er således på omkring 70 pct. i gruppe 1, 2 og 3,mens den ligger på omkring 75 pct. i gruppe 4 og 5.Det skal bemærkes, at figur 3.3. i Ankestyrelsens Årsstatistik indeholderalleansø-gere, og ikke kun de, der rent faktisk får tilkendt førtidspension, hvilket i sig selv
gør sammenstillingen vanskelig at konkludere på baggrund af. Derudover er detvigtigt at pointere, at de situationer hvor kommuner, ved hjælp af beskæftigelses-rettede tilbud får borgerne tilbage på arbejdsmarkedet i stedet for at igangsætte enførtidspensionssag, ikke er indeholdt i Ankestyrelsens opgørelse. Derfor er det ikkeligetil at konkludere på sammenhængen mellem deltagelse i beskæftigelsesrettedeforanstaltninger og antallet af ansøgninger til førtidspension.Derudover kan man forestille sig, at de kommuner, der tilkender relativt få førtids-pensioner, vil have en relativt større andel af de såkaldte ”glatsager”, og derfor erdet ikke så overraskende, at de også bruger beskæftigelsesrettede foranstaltninger imindre grad. De kommuner, der tilkender relativt mange førtidspensioner har sand-synligvis færre glatsager og skal derfor i højere grad afprøve ansøgerne før en pen-sion kan tilkendes.Det bemærkes desuden, at hidtidige forsøg på at forklare kommunal variation vedat tage højde for diverse socioøkonomiske baggrundsvariable kun har forklaret endel af de kommunale forskelle. Derudover er kendskabet til indholdet i de beskæf-tigelsesrettede foranstaltninger i sagens natur begrænset.Der kan på baggrund af ovenstående derfor ikke forventes en direkte sammenhængmellem nytilkendte førtidspensionisters forudgående deltagelse i beskæftigelsesret-tede foranstaltninger og kommunernes beregnede antal tilkendelser.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2