Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 30. august 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 525 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Lennart Damsbo-Andersen (S).
20. september 2010J.nr. 2010-0014467
”Ministeren bedes give sin vurdering af, hvorvidt det i ministerens øjne er tilfreds-stillende, at der i løbet af de sidste 10 år kun er uddelt 17 bøder til arbejdsgivere,der har anmeldt en arbejdsulykke for sent.”
Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 524, kan der være flere forskellige grun-de til at arbejdsskadesager anmeldes for sent. Og som det også fremgår, skyldes detikke altid arbejdsgiverens forhold.Jeg mener ikke, at et stort antal bøder er et succeskriterium i sig selv. Derimod me-ner jeg, at det er vigtigt, at arbejdsgiverne kender anmeldelsesreglerne, herunderfristen for rettidig anmeldelse og konsekvenserne af manglende eller for sen an-meldelse – både for tilskadekomne og for dem selv. Arbejdsskadestyrelsen infor-merer derfor jævnligt om anmeldelsesreglerne, senest i forbindelse med indførelsenaf obligatorisk digital anmeldelsespligt fra 1. juli 2010, ligesom anmeldelsesregler-ne beskrives på styrelsens hjemmeside.Når det er sagt, så mener jeg naturligvis, at det er vigtigt at overgive de sager til po-litiet, hvor arbejdsgivere påfører deres tilskadekomne medarbejdere et tab ved be-vidst at tilsidesætte deres anmeldelsespligt efter arbejdsskadereglerne eller iøvrigt idenne sammenhæng udviser skødesløshed.Derfor er der som nævnt i mine svar på spørgsmål 409 og spørgsmål 524 af res-sourcemæssige hensyn overvejende sket politianmeldelse i de sager, hvor den til-skadekomne kan være gået glip af en erstatning på grund af arbejdsgiverens mang-lende anmeldelse.Det er naturligvis yderst beklageligt, at nogle tilskadekomne ikke har fået erstat-ning på grund af for sen anmeldelse som følge af Ankestyrelsens ændrede praksis.Dette har regeringen nu gjort op med ved en lovændring i 2007, således at der ikkelængere skal være en rimelig begrundelse for, at den tilskadekomne ikke selv haranmeldt sagen rettidigt.
Der bør derfor ikke fremover forekomme tilfælde, hvor den tilskadekomne alene pågrund af anmeldelsesfristen går glip af erstatning.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2