Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. august 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 523 (AMU alm. del), som hermed besvares.
3. september 2010J.nr. 2010-0014222
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).Spørgsmål nr. 523:
”Ministeren bedes sende udvalget det manglende høringssvar fra Datatilsynet ved-rørende L 151, og i den forbindelse ønskes en redegørelse for grunden til, at hø-ringssvaret ikke blev oversendt til udvalget og en redegørelse for ministerens hold-ning til indholdet i høringssvaret og eventuelle konsekvenser heraf i forhold til detvedtagne lovforslag.”Endeligt svar:
Høring af andre ministerier i forbindelse med udarbejdelse af lovforslag sker i Be-skæftigelsesministeriet almindeligvis som en intern høring, hvor høringssvarenebliver anvendt til at sikre, at lovforslaget er koordineret internt i regeringen. Internehøringssvar kommenteres derfor almindeligvis ikke i høringsnotatet og sendes ikketil Folketinget.Som det fremgår af det høringsnotat, som blev sendt til Folketingets Arbejdsmar-kedsudvalg, har Arbejdsmarkedsstyrelsen hørt Datatilsynet i den konkrete sag, dalovforslaget bl.a. indeholder bestemmelser om udveksling af data mellem Beskæf-tigelsesministeriet, Undervisningsministeriet og kommunerne.Databestemmelserne er følgelovgivning til Undervisningsministeriets lovforslag L194 om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv (vedtaget som lovnr. 641 af 14. juni 2010), hvorefter der etableres et samlet datagrundlag for unge-indsatsen i form af en elevdatabase i Undervisningsministeriets regi – til udmønt-ning af den politiske aftale om Flere unge i uddannelse og job fra november 2010.Herudover indeholder bestemmelserne hjemmel til, at Beskæftigelsesministerietkan modtage data til statistisk brug fra Danmarks Statistik – som forudsat i oven-nævnte politiske aftale.Arbejdsmarkedsstyrelsen har betragtet Datatilsynet som en intern høringspart. Deter en fejl. Datatilsynet har en særlig status, og høringssvar fra Datatilsynet burdehave været oversendt til Folketinget og kommenteret i høringsnotatet.Jeg beklager derfor, at det ved en fejl ikke er angivet i høringsnotatet, at Datatilsy-net har svaret på høringen fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, og at Datatilsynets hø-ringssvar ikke blev kommenteret og vedlagt høringsnotatet.
Datatilsynet havde i deres høringssvar en række kritiske bemærkninger, der førte tilgrundige tilpasninger af lovforslaget i flere omgange efter yderligere høringer afDatatilsynet.Den første udtalelse af 25. januar 2010 fra Datatilsynet (vedlagt) indeholder udover konkrete bemærkninger til lovudkastet også en påpegning af, hvilke bestem-melser i persondatalovgivningen og databeskyttelsesdirektivet som er centrale i ud-formningen og gennemførelsen af de foreslåede ændringer i lovforslaget.Høringssvaret var givet i form af bemærkninger til det udkast til lovforslag, somden 19. januar 2010 var oversendt til lovteknisk gennemgang i Justitsministeriet,og de videre drøftelser med Datatilsynet skete forbundet med denne gennemgangog de tilpasninger, som affødtes af gennemgangen.Jeg skal i den forbindelse nævne, at Datatilsynet i et supplerende høringssvar af 19.februar 2010 (vedlagt) stilet til Justitsministeriet på et enkelt punkt stillede kravom, at Arbejdsmarkedsstyrelsen forud for lovforslagets fremsættelse afklarede, omvideregivelsesadgangen i de foreslåede databestemmelser var uforenelig med per-sondatalovgivningens krav om formålsbestemthed (herunder om Arbejdsmarkeds-styrelsen inden for rammerne af persondatalovgivningen kunne videregive alleredeindsamlede data om beskæftigelsesforanstaltninger til Undervisningsministeriet tilbrug for forvaltningen af dette ministeriums nye lovgivning).Videregivelsesadgangen i lovforslaget blev som følge af Datatilsynets henstillingbegrænset og præciseret. Datatilsynet meddelte herefter den 23. februar 2010 tele-fonisk (udskrift af e-mail vedlagt), at Datatilsynet ikke havde bemærkninger til detsåledes reviderede og tilsendte udkast.Jeg vil derfor gerne understrege, at Datatilsynet ingen indvendinger havde til ind-holdet af databestemmelserne i det lovforslag, der blev fremsat i Folketinget, idetlovforslagets videregivelsesadgange blev tilpasset henstillingerne i Datatilsynetshøringssvar.Jeg vedlægger en redegørelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for de tilpasninger aflovforslaget, som fandt sted forud for lovforslagets fremsættelse som følge af Data-tilsynets udtalelser. Jeg kan henholde mig til denne redegørelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2