Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
896194_0001.png
896194_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. august 2010 stillet følgende spørgsmål nr.513 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
4. oktober 2010J.nr. 20100055642/2010-0013500

Spørgsmål nr. 513:

”Er ministeren sikker på, at alle 13-14-årige selv kan gennemskue alle løn- ogløntillæg, beskrivelse af et jobs indhold, opsigelsesregler, ferierettigheder, ar-bejdsmiljø-regler m.v., når de tiltræder deres fritidsjob nr. 2 (og efterfølgende),hvor kravet om forældre-underskrift på ansættelseskontrakten er blevet afskaffet -og hvad begrunder ministeren sin holdning med?”

Endeligt svar:

Lovgivningen indeholder en lang række regler om beskyttelse af unge mennesker,på arbejdsmarkedet. Der er også regler, som netop tager sigte på særligt at beskyttede 13-14-årige, som har et fritidsjob.Arbejdsmiljøloven indeholder bl.a. en generel pligt for arbejdsgivere til at underret-te forældre eller værgen om unges beskæftigelse. Det indebærer, at de bl.a. skal op-lyse om arbejdstidens længde, de risici der eventuelt er forbundet med arbejdet, ogde foranstaltninger, der er truffet herimod. Bestemmelsen relaterer sig til unge un-der 15 år, eller unge som stadig er omfattet af undervisningspligten.Bestemmelsen er i overensstemmelse med principperne i lov om forældreansvar,som blandt andet regulerer unges mulighed for at indgå arbejdsaftaler. Lov omforældreansvar hører under Justitsministeriet.Jeg har derfor anmodet Justitsministeriet om en udtalelse om reglerne om forældre-ansvar i forbindelse med det stillede spørgsmål. Justitsministeriet har til brug forbesvarelsen oplyst følgende:”Det følger af forældreansvarslovens § 1, at børn og unge under 18 år, som ikkehar indgået ægteskab, er under forældremyndighed. Forældremyndighedsindehave-ren træffer afgørelse om barnets personlige forhold ud fra barnets interesse og be-hov, jf. lovens § 2, stk. 1. Et barn eller en ung under 18 år kan derfor som udgangs-punkt kun indgå arbejdsaftaler med forældremyndighedsindehaverens tilladelse.Det følger imidlertid af forældreansvarslovens § 43, at hvis et barn eller en ungmed forældremyndighedsindehaverens tilladelse på egen hånd har indgået en ar-
bejdsaftale, hvorved den pågældende er blevet i stand til at sørge for sit underhold,kan barnet eller den unge, hvis denne er fyldt 15 år, selv ophæve aftalen og påtagesig arbejde af lignende art, medmindre andet bestemmes af forældremyndighedsin-dehaveren.Det er således alene børn og unge, der er fyldt 15 år, som selv kan ophæve en ar-bejdsaftale og påtage sig arbejde af lignende art. Børn under 15 år kan ikke indgåarbejdsaftaler uden forældremyndighedsindehaverens tilladelse.Som det fremgår af bestemmelsen, gælder barnets eller den unges beføjelse til atophæve og indgå en ny arbejdsaftale, medmindre andet bestemmes af forældre-myndighedsindehaveren. Forældremyndighedsindehaveren kan således bestemme,at barnet eller den unge ikke fremover må indgå arbejdsaftaler.Hvis barnet eller den unge har indgået en arbejdsaftale på egen hånd, kan foræl-dremyndighedsindehaveren ophæve den, hvis hensynet til barnets eller den ungesopdragelse eller velfærd kræver det, jf. lovens § 44.”Jeg skal tilføje, at en ung med fritidsjob har krav på et ansættelsesbevis, hvis ar-bejdstiden overstiger 8 timer om ugen i gennemsnit. Ansættelsesbeviset skal inde-holde alle væsentlige oplysninger for ansættelsen.Jeg synes det er positivt at de unge – også de 13-14 – årige har et fritidsjob. Og jeglægger vægt på, at såvel forældre som arbejdsgivere har et ansvar for de 13-14 åri-ge, som har et fritidsjob. Og det synes jeg vores regler sikrer.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2