Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
879916_0001.png
879916_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 14. juli 2010 stillet følgende spørgsmål nr.504 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRasmus Prehn (S).
11. august 2010J.nr. 2010-0012539

Spørgsmål nr. 504:

”Ministeren bedes oplyse, hvordan det undgås, at ordinært ansatte i kommunernefyres på grund af besparelser, når alene lønbudgettet er overholdt, og at der i stedetansættes medarbejdere med løntilskud, blandt andet set i lyset af § 64 i bekendtgø-relsen om en aktiv beskæftigelsesindsats?”

Endeligt svar:

Ansættelse med løntilskud er det tilbud, der erfaringsmæssigt er bedst til at få ledi-ge i ordinært arbejde, og løntilskudsansættelser er derfor en væsentlig del af be-skæftigelsesindsatsen. På baggrund heraf er der fastsat kvoter for, hvor mange løn-tilskudspladser offentlige arbejdsgivere skal stille til rådighed for jobcentrene, såde ledige kan få de tilbud, de har behov for.Bestemmelsen, om at vurderingen af merbeskæftigelse hos offentlige virksomhederskal tage udgangspunkt i antallet af beskæftigede som følge af budgettet for denenkelte offentlige virksomhed, har eksisteret i mere end 25 år og har gjort det mu-ligt at give tilbud om løntilskudsansættelser, uanset om budgettet for den enkelteoffentlige virksomhed i et år er lavere end i det foregående år. Nedskæringer i enoffentlig virksomhed i et år forhindrer således ikke efterfølgende løntilskudsansæt-telser, hvis der blot er tale om merbeskæftigelse i forhold til budgettet.I forbindelse med etablering af løntilskudsansættelser er der en række betingelser,der skal overholdes. Udover merbeskæftigelseskravet er der en begrænsning af,hvor mange ansatte med løntilskud og personer i virksomhedspraktik, der må værei forhold til antallet af ordinært ansatte og en begrænsning af varigheden af en løn-tilskudsansættelse.Derudover er der krav om, at repræsentanter for de ansatte skal høres, om de ansat-te er positive overfor at medvirke til at opfylde formålet med ansættelsen, og omder er enighed om, at betingelserne om merbeskæftigelse og om forholdet mellemantallet af ordinært ansatte og ansatte med tilskud er opfyldt. Der er også regler om,hvordan uenighed herom skal afgøres.
Alt sammen regler, der er med til at give de ledige et godt tilbud, og nedsætte risi-koen for, at personer i tilbud umiddelbart fortrænger ordinært ansatte.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2