Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingets Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. juli 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 498 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Eigil Andersen (Socialistisk Folkeparti).
5. august 2010J.nr. 20100051468
”Hvilke initiativer mener ministeren skal til fra henholdsvis regeringen,Arbejdstilsynet og de offentlige arbejdsgivere for at forebygge volden over foroffentligt ansatte - og hvilke initiativer vil ministeren tage for at fremme disseinitiativer?”
Vold mod offentligt ansatte såvel som privat ansatte er fuldstændig uacceptabelt.Ifølge arbejdsmiljølovgivningen er det arbejdsgiverens pligt at sikre, at arbejdsfor-holdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Arbejdsgivere, of-fentlige såvel som private, skal gøre en indsats for at forebygge vold mod de ansat-te.Regeringen har med arbejdsmiljøprioriteringen fra 2005 gjort psykisk arbejdsmiljø,herunder risiko for vold, til et højt prioriteret område. Regeringen finder det vigtigt,at alle aktører på arbejdsmarkedet har fokus på området.Som følge af arbejdsmiljøprioriteringen har Arbejdstilsynet fokus på det psykiskearbejdsmiljø, herunder risikoen for vold mod ansatte. Arbejdstilsynet screener idisse år det psykiske arbejdsmiljø på alle virksomheder med ansatte. Desuden gen-nemfører Arbejdstilsynet særlige tilsynsindsatser med fokus på bl.a. det psykiskearbejdsmiljø i de særligt nedslidningstruede brancher, fx i hjemmeplejen og døgn-institutioner m.fl.Gennem Arbejdstilsynets tilsynsaktiviteter bliver mange virksomheder gjort op-mærksomme på vigtigheden af at forebygge risikoen for vold mod de ansatte. I detilfælde, hvor virksomhederne ikke forebygger risikoen for vold tilstrækkeligt, oghvor der er en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko for de ansatte, træffer Ar-bejdstilsynet afgørelse om at forebygge risikoen for vold. I de tilfælde, hvor virk-somheden ikke efterkommer Arbejdstilsynets afgørelse, udsteder Arbejdstilsynetpåbud til virksomheden om at forebygge risikoen for vold mod de ansatte. Det in-debærer bl.a., at virksomheden skal bruge en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til atløse problemet med vold her og nu og forebygge, at lignende problemer opstårigen.
I 2006 oprettede regeringen sammen med forligspartierne i velfærdsaftalen Fore-byggelsesfonden. Fonden er på tre milliarder kroner og skal forebygge og forhindrefysisk og psykisk nedslidning, bl.a. som følge af vold.Bl.a. for at sætte større fokus på at forebygge psykisk nedslidning blev der i 2009indgået en aftale om at forny Forebyggelsesfonden. Med aftalen blev der oprettet etnyt hovedformål 4. Under dette nye hovedformål kan Forebyggelsesfonden givestøtte til nye grupper, hvor vi kan se, at der er tendens til, at de ansatte er udsat forstigende psykisk belastning.Det glæder mig, at arbejdsmarkedets parter på europæisk plan i 2007 indgik enrammeaftale om bekæmpelse af vold (og mobning) på arbejdspladsen. Som følgeaf denne rammeaftale har KL og KTO i 2008 indgået en aftale om trivsel og sund-hed på de kommunale arbejdspladser. Bl.a. skal der aftales retningslinjer om vold,mobning og chikane i tilknytning til udførelsen af arbejdet. Det ser jeg som et tegnpå, at parterne tager problemerne alvorligt og forsøger at løse dem.Som det fremgår, er psykisk arbejdsmiljø, herunder risiko for vold, et område hvorder er mange aktiviteter og stort fokus. På denne baggrund finder jeg ikke, at deraktuelt er behov for yderligere initiativer.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2