Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
877331_0001.png
877331_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 2. juli 2010 stillet følgende spørgsmål nr.474 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLine Barfoed(EL).
23. juli 2010J.nr. 2010-0009910

Spørgsmål nr. 474:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan den antagelse der ligger til grund for L 222og L 224 om, at et større udbud af arbejdskraft medfører øget beskæftigelse,harmonerer med, at Danmark i øjeblikket er i en situation, hvor beskæftigelsen erfaldende og arbejdsudbuddet/arbejdsløsheden er stigende?”

Endeligt svar:

Danmark er nu ved at komme fri af den nedgang, som fulgte efter finanskrisen i2008. Den økonomiske aktivitet er øget med vækst tre kvartaler i træk. Ledighedener ikke steget i et halvt år. Den er faktisk faldet med 5.300 personer siden december2009.Det seneste år har den samlede beskæftigelse i Danmark været faldende. Detteskyldes kun i en vis grad den stigende ledighed. Årsagen til den faldende beskæfti-gelse skal også ses i sammenhæng med den højere grad af tilbagetrækning fra ar-bejdsmarkedet. Den aldrende danske befolkning begynder allerede nu at påvirkearbejdsudbuddet. En af de største udfordringer de kommende år bliver således atsikre, at der er de kvalificerede hænder til rådighed, som arbejdsmarkedet efter-spørger.Blandt andet har OECD for nyligt påpeget, at det relativt generøse dagpengesy-stem, vi har i Danmark kombineret med en forholdsvis lang dagpengeperiode, ud-gør en alvorlig hindring for det reelle arbejdsudbud og for fleksibiliteten på detdanske arbejdsmarked.Når lovforslagene (L222 og L224) er fuldt indfaset, kan de øge beskæftigelsen medi alt ca. 13.000 personer. Det svarer nogenlunde til Arbejdsmarkedskommissionensvurdering af effekterne af en afkortning af dagpengeperioden.Forskning viser, at de fleste ledige bliver langt mere jobsøgende, når de står umid-delbart over for dagpengeperiodens udløb. Resultater fra Økonomisk Råd viser daogså, at mange finder job umiddelbart inden dagpengeperioden er opbrugt. Der eringen grund til at tro, at det ikke også vil ske, selvom den ophører tidligere. Jeg kani øvrigt henvise til svar på bl.a. spørgsmål 26 og 87 til L 222.
De fleste ledige vil prøve at tilpasse sig de nye forhold og dermed i højere gradkomme i beskæftigelse – også selvom det måske kræver en flytning eller jobbet ik-ke ligger indenfor det foretrukne fagområde.En nedsættelse af dagpengeperioden og harmonisering af beskæftigelseskravet vilsåledes styrke lediges tilskyndelse til at komme hurtigt i job og til at søge merepermanent arbejde og herved styrke den strukturelle beskæftigelse.Generelt kan der på tværs af lande og over tid ses en stærk sammenhæng mellemændringer i arbejdsstyrken og i beskæftigelsen, hvilket bl.a. OECD har påvist. Enstørre arbejdsstyrke afspejles direkte i et større, effektivt arbejdsudbud og øget be-skæftigelse. Dette gælder i Danmark såvel som i andre OECD-lande. Af rapporten”Employment Outlook 2008” fra OECD ses en næsten én til én vækst i arbejds-styrke og beskæftigelse i alle OECD-lande i perioden 1995-2005. Dette har ogsåværet tilfældet for tidligere perioder. Jeg kan henvise til svar på spørgsmål nr. 81 tilL 222.Sammen med udspillet om en styrket forebyggende indsats mod langtidsledighed -med jobrettet uddannelse til langtidsledige og aktive tilbud på arbejdspladserne -indebærer dagpengereformen således en væsentlig styrkelse af beskæftigelsen pålængere sigt.Venlig hilsen
Inger Støjberg
2