Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
874751_0001.png
874751_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 29. juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr.468 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLone Dybkjær (RV).
8. juli 2010J.nr. 2010-0011475

Spørgsmål nr. 468:

”Ministeren bedes give sin vurdering af arbejdstidens betydning for denmanglende relative ligeløn for særligt omsorgsfag som pædagoger,sygeplejersker m.v. set i lyset af, at en stor del af disse jobs som udgangspunktudbydes som deltidsjobs, og at en række kommuner og regioner har anvendttvungen arbejdstidsreduktion for disse gruppe i forbindelse med besparelser påde kommunale og regionale budgetter. I den forbindelse ønskes ministerensvurdering af de ligelønsmæssige konsekvenser af en arbejdsmarkedsstruktur,hvor mængden af deltidsstillinger udgør så stor en del for nogle faggrupper, somdet er tilfældet i dag.”

Endeligt svar:

Til besvarelsen af dette spørgsmål har jeg indhentet bidrag fra Personalestyrelsen,som har svaret følgende:”Lønkommissionens lønanalyser baserer sig på timelønninger. Lønkommissionenslønanalyser og de konklusioner, der kan udledes på baggrund heraf, er dermed ikkeafhængige af de ansattes arbejdstid, fx deltidsansættelse.Lønkommissionen har foretaget beregninger af livslønnen for en række faggrupper.Af disse beregninger fremgår, at livslønnen for ansatte på deltid er mindre end livs-lønnen for ansatte, der har arbejdet på fuld tid, som er en afspejling af, at der erpræsteret en kortere, samlet arbejdsmængde.Regeringen er optaget af, at ansatte på arbejdsmarkedet generelt har mulighed forat få en højere beskæftigelsesgrad, blandt andet for at imødegå problemer i forholdtil arbejdskraftudbud. Dette kompliceres dog af, at langt hovedparten af de deltids-ansatte rent faktisk ønsker at arbejde på deltid, ligesom der kan være driftsmæssigehensyn, der gør, at det fx ikke er muligt at lade deltidsansatte overgå til fuldtidsan-sættelse.I forbindelse med 3-partsaftalen blev der på det kommunale og regionale områdeindgået aftaler om deltidsansattes adgang til højere timetal.
Aftalerne om deltidsansattes adgang til et højere timetal indebærer, at tjenestestedethar pligt til at tilbyde ledige timer til deltidsansatte medarbejdere, som ønsker enpermanent forøgelse af arbejdstiden, og som opfylder sagligt begrundede krav tilkvalifikationer og fleksibilitet vedrørende arbejdstid, arbejdssted og arbejdsopgavermv. En deltidsansat, der har søgt om flere timer, men får afslag på sin ansøgning,skal efter anmodning have en skriftlig begrundelse.På det regionale område er der desuden ved overenskomstforhandlingerne i 2008indgået aftaler med FOA og Sundhedskartellet om en egentlig ret for deltidsansattetil at arbejde på fuldtid. Aftalerne er indgået med udgangspunkt i ovennævnte afta-ler om deltidsansattes adgang til et højere timetal.Der er således både på det kommunale og det regionale område taget initiativer til,at deltidsansatte kan overgå til en højere beskæftigelsesgrad. Ifølge KL og DanskeRegioner har kun et begrænset antal benyttet sig af mulighederne herfor.”Jeg kan henholde mig til Personalestyrelsens svar.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2