Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 29. juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr.467 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLone Dybkjær (RV).
8. juli 2010J.nr. 2010-0011475
”Ministeren bedes sende udvalget en redegørelse for baggrunden for, at tekniskefag traditionelt set værdisættes højere i Danmark, når lønniveauet sammenlignesmed en række forskellige omsorgsfag med en tilsvarende uddannelseslængde.”
Til besvarelsen af dette spørgsmål har jeg indhentet bidrag fra Personalestyrelsen,som har svaret følgende:”I overensstemmelse med den danske model fastsættes lønnen for de enkelte fag-grupper ved overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter.Værdisætningen af de enkelte grupper sker således ved disse forhandlinger.De offentlige lønsystemer er blevet udbygget med en mulighed for, at en del aflønnen kan fastsættes lokalt på de enkelte institutioner gennem den lokale løndan-nelse, således at lønnen i højere grad kan fastsættes i overensstemmelse med de lo-kale behov. Værdisætning af arbejde sker således nu også gennem den lokale løn-dannelse.Lønkommissionens undersøgelser peger på, at konkurrenceudsættelse i forhold tilden private sektor har stor betydning for størrelsen af den lokale løndannelse.
De grupper, der indgår i Lønkommissionens sammenligninger, som udfører tekniskarbejde, er i langt højere grad efterspurgt på det private arbejdsmarked end degrupper, der udfører omsorgsrelateret arbejde. Dette må antages at have stor betyd-ning for deres lønniveau. Således er den overenskomstfastsatte løn for nogle af degrupper, der udfører omsorgsrelateret arbejde, også højere end den overenskomst-fastsatte løn for de grupper, der udfører teknisk arbejde. De forskelle, der ses i løn-niveauerne for grupperne, sker således i vidt omfang gennem den lokale løndannel-se, formentlig ud fra konkrete lokale rekrutteringsbehov.”Jeg kan henholde mig til Personalestyrelsens svar.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2