Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Udkast til socialministerens talepapir ved samråd i AMU(spm. BK) den 24. juni 2010. Det talte ord gælder.
Lad mig indlede med at understrege, at den frivilligesektor udgør en kraft og en ressource, som vi ikke harråd til at overse eller forbigå som samfund.
I forhold til min vurdering af den indsats de frivilligesociale organisationer yder, er der særligt tre forhold,jeg gerne vil fremhæve.
For det første er de frivillige organisationer et vigtigtsupplement til den offentlige indsats, og de spiller idag en væsentlig rolle i løsningen af en række social-og velfærdspolitiske udfordringer i det danskesamfund.
For det andet er der ingen tvivl om, at den frivilligeindsats har en positiv betydning, ikke alene for deborgere, som har direkte gavn af tilbud og aktiviteter,men i høj grad også for etableringen af lokalenetværk og for udviklingen af fællesskaber mellemborgerne. De frivillige møder i endnu højere grad endansatte brugerne i øjenhøjde.
For det tredje er de frivillige organisationer gode til atudvikle og afprøve nye løsninger på forskellige
sociale problemstillinger. De tænker ofte nyt og ser inogle tilfælde anderledes på de velfærdspolitiskeudfordringer.
I forlængelse af beskæftigelsesministerens indlæg viljeg understrege, at den frivillige indsats er ekstremvigtig, men det er afgørende, at det frivillige arbejdeikke går ind og tager plads for lønnet arbejde.
Når det er sagt, så er det min ambition, at alleborgere, uanset køn, alder, uddannelsesmæssigbaggrund osv. inddrages og bliver opmærksomme påmulighederne for at deltage i frivilligt socialt arbejde.
Vi ved, at der er en stigende interesse for at deltage ifrivilligt arbejde. I SFI’s frivillighedsundersøgelse fra2006 bliver det slået fast, at der er et stort potentialefor at øge antallet af frivillige, da knap halvdelen af deadspurgte ikke-frivillige gerne vil deltage i frivilligtarbejde, hvis de blev opfordret til det.
Vi ved også, at medarbejdere på det sociale områdetager positivt imod de frivillige og deres indsats. Enundersøgelse fra 2009 foretaget blandt FOA’smedlemmer viser, at hvert tredje FOA-medlem harfrivillige på deres arbejdsplads. Otte ud af ti adspurgte2
FOA-medlemmer vurderer, at samarbejdet mellempersonale og frivillige er godt. Og ni ud af ti vurderer,at den frivillige sociale indsats er med til at forbedrehverdagen for borgerne.
Der er altså en mulighed for at gribe dette potentialeog den stigende interesse for at tage et personligtansvar.
Jeg mener, at vi skal gå bredt ud med initiativer, somkan tiltrække flere til det frivillige sociale område.Det gør vi blandt andet med Projekt frivillig, hvor alleunge på ungdomsuddannelserne får tilbud om etforløb på minimum 20 timers frivilligt arbejde.
Og i efteråret vil jeg igangsætte en frivillig-stafetkampagne. Formålet med kampagnen er at opfordreborgerne direkte til at udføre en frivillig indsats i dereslokalområde.
Et af regeringens mål er netop at sikre en mangfoldigfrivillig sektor og en frivillighedskultur, hvor borgerneser det som helt naturligt, at de, udover at arbejde oguddanne sig, også involverer sig aktivt i det danskesamfund.3
Det er også en del af afsættet for regeringens mål omat udarbejde en national civilsamfundsstrategi medkonkrete forslag og initiativer til, hvordancivilsamfundet og de frivillige organisationer kaninddrages systematisk i arbejdet med socialt udsatte.En del af dette arbejde har naturligt også et fokus på,hvordan vi sikrer, at der fortsat bliver flere frivillige.
Hvordan gør vi det så mere attraktivt og nemmere atdeltage i friviligt socialt arbejde. Det har jeg flere budpå.
Vi skal være gode til at fortælle, at ikke alene nyderden borger, der benytter sig af de frivilliges tilbud,godt af indsatsen. Det er i lige så høj grad også denfrivillige, som får noget ud af at engagere sig i frivilligtarbejde.
Det er vigtigt, at de frivillige sociale organisationersørger for at have fingeren på pulsen og tænker i nyemåder at tiltrække frivillige kræfter på.Derudover skal vi være gode til at synliggøre, hvilkemuligheder, der er for at lave frivilligt socialt arbejde.
4
De mange muligheder for at yde en frivillig indsatsgiver plads til både de mange borgere, der ofteønsker at lave noget helt andet i deres fritid, end detsom de beskæftiger sig med til dagligt. Og til deborgere, der gerne vil bruge deres fagligekompetencer i en frivillig indsats. Det skal der væreplads til.
Vi ser efterhånden flere indsatser, hvor rekrutteringenaf frivillige netop målretter sig grupper af borgere meden specifik erhvervs- eller uddannelsesmæssigbaggrund.
Eksempler herpå er bl.a. den sociale retshjælp, hvoradvokater eller jurister rådgiver borgerne. Eller når enbankrådgiver bruger sin fritid på at rådgive udsatteborgere om gæld i en frivillig gældsrådgivning.
Det er gode eksempler på, at det er attraktivt forfrivillige med en relevant erhvervs- ogudannelsesmæssig baggrund at deltage i frivilligtsocialt arbejde. Og jeg tror, at vi kommer til at se flereaf den type indsatser i fremtiden.
5
Afslutningsvis vil jeg understrege, at den frivilligeindsats har en stor værdi for mange borgere – bådefor dem der modtager den, og for dem, der yder den.
Den frivillige indsats er vigtig for vores samfund, ogderfor er jeg også glad for, at jeg i dag har lejlighed tilat svare på, hvor vigtig en indsats, jeg mener defrivillige sociale organisationer yder – og dermedunderstrege potentialerne i, i endnu større omfang, atinddrage civilsamfundet i arbejdet med socialtudsatte.
6