Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
875447_0001.png
875447_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
9. juli 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr.443 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraOrla Hav (S).
J.nr. 20100045469/2010-0010761

Spørgsmål nr. 443:

”Et mere end 100 meter langt stillads faldt for nyligt ned i et boligkvarter i Aal-borg. Meget tyder på at kvaliteten i opstillingen af stilladset ikke har været i orden.På den baggrund bedes ministeren redegøre for de regler stilladsleverandø-rer/opstillere skal leve op til. Endvidere bedes ministeren redegøre for den kvali-tetssikring Arbejdstilsynet har udfoldet i den konkrete sag og generelt i forbindelsemed sådanne herunder, hvilke procedurer der skal overholdes, og hvordan kontrol-og sanktionsmulighederne ser ud.”

Endeligt svar:

Lad mig slå fast, at et stillads selvfølgelig ikke må styrte sammen.For at få belyst sagen, har jeg indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oply-ser følgende:”Leverandører af stilladser skal sikre, at stilladserne, når de udleveres til brug, erforsynet med nødvendigt beskyttelsesudstyr og kan anvendes uden at være farligefor sikkerhed eller sundhed.Den, der opstiller et stillads, skal sikre, at det sker i overensstemmelse med kravenei Arbejdstilsynets bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler. Det skalbl.a. sikres, at underlag, understøtning, fastgørelse og stabilitet er forsvarlig underhensyn til stilladsets vægt, form og anvendelse.Arbejdstilsynet fører bl.a. tilsyn med om dem, der leverer stilladser og stilladsdele,dem der stiller stilladser op og dem, der arbejder på stilladser, lever op til de krav,der stilles til dem ifølge arbejdsmiljølovgivningen.Der er ikke krav om, at stilladser skal anmeldes til Arbejdstilsynet før de stilles opeller når de er stillet op, men der er krav om, at visse større byggepladser skal an-meldes til Arbejdstilsynet af bygherren. Det væltede stillads stod på en byggeplads,der skulle have været anmeldt til Arbejdstilsynet, uden at dette dog var sket.
I den konkrete sag blev Arbejdstilsynet kontaktet af politiet da stilladset var faldetsammen, og Arbejdstilsynet har efterfølgende afgivet en række påbud til både byg-herren, den der havde stillet stilladset op samt til brugeren af stilladset.Arbejdstilsynet undersøger fortsat årsagen til at stilladset væltede. Arbejdstilsynethar anmodet Nordjyllands Politi om at efterforske sagen, og der vil senere blive ta-get stilling til, om der skal rejses retslig tiltale.”Jeg vil afvente den nærmere undersøgelse af sagen, men jeg mener ikke umiddel-bart, at der er behov for nye initiativer på området.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2