Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
TALE
2. juni 2010
Beskæftigelsesministerens tale ved besvarelsen afsamrådsspørgsmål BN og BO
J.nr. 00098009.kontor/aml
Spørgsmål BNMinisteren bedes redegøre for, hvorfor regeringen bryder medforliget "Flere i arbejde" fra 2002 i forbindelse med den foreslå-ede tilpasning af skolepraktikydelsen og produktionsskoleydel-sen, som indgår i genopretningspakken. Spørgsmålet skal ses isammenhæng med, at det fremgår af arbejdspapirer fra forligs-kredsen, jf. besvarelsen af vedlagte spørgsmål 95 fra forligskred-sen af 2. oktober 2002, at regeringen på daværende tidspunkthavde planer om nedsætte de nævnte ydelser. Men som det frem-går af den endelige aftale om "Flere i arbejde" vedtog forligs-kredsen at fastholde det gældende ydelsesniveau.Spørgsmål BOKan ministeren bekræfte, at der var tale om reelt forlig af densåkaldte 3. fase af arbejdsmarkedsreformen i 1998, og at det net-op var samme kreds af partier, der deltog i forhandlingerne om"Flere i arbejde", samt at regeringen selv dokumenterer, at dervar tale om et forlig, som besvarelsen af vedlagte spørgsmål 95fra forligskredsen af 2. oktober 2002 indikerer, idet det netop erden pågældende forligskreds, der svares?Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Bjarne Laustsen(S) og Marianne Jelved (RV).
Svar:
Tak fordi I har kaldt mig i samråd i dag.Glad for Bjarnes sidste bemærkning ”som jeg husker det”.Det kommer vi nok tilbage til.Et samråd er jo altid en god anledning til at tale med udval-get om regeringens politik. I dette tilfælde genopretnings-pakken. Og årets antal af samråd viser jo, at I er lige så gladefor at tale om regeringens politik, som jeg er. Det havde jegalligevel ikke ventet, da jeg blev minister. Men det er jeg dameget glad for.GenopretningspakkenAftalen om genopretning af dansk økonomi handler om an-svarlighed. Regeringen ønsker ikke, som S og SF, at bliveved med at hæve kassekreditten, og sætte den danske øko-nomi over styr. Regeringen handler ansvarligt og rettidigt, såvi i Danmark har de rette rammer til fortsat at sikre vækst ogbeskæftigelse.Med aftalen om genopretning af dansk økonomi sætter rege-ringen 10 mia. kr. ekstra af til at styrke tre højtprioriteredeområder: Sundhed, de svageste danskere og undervisning.Tre områder, som er vigtige for Danmark.Men det er nu engang sådan, at den økonomiske situation iDanmark, som i de øvrige Europæiske lande, kræver priori-teringer. Det er måske ikke helt gået op for S og SF.Det kræver prioriteringer. Så i går, at Tyskland kommer medpakke med besparelser.Aftalen om dansk økonomi viser på bedste vis, at 24 mia. kr.ikke kommer ud af ingenting. Regeringen har sammen medDansk Folkeparti skulle ud i mange hjørner, og skoleprak-tikydelsen har været et af dem.2
ForligsbrudOg lad mig så slå fast, at regeringen ikke bryder aftalen omFlere i arbejde ved at harmonisere skolepraktikydelsen ogproduktionsskoleydelsen med SU for hjemmeboende over 18år.Regeringen bryder ikke den aftale.Forhandlingerne om ”Flere i arbejde” tog udgangspunkt i re-geringens handlingsplan ”Flere i arbejde”.I handlingsplanen var der en række forslag på ungeområdet[s. 26 i handlingsplanen]. Der var bl.a. et forslag om at ungekontanthjælpsmodtagere under 25 år uden kompetencegi-vende uddannelse fremover skulle have tilbud om uddannel-se senest efter 6 måneders ledighed.Samtidig med, at der blev givet tilbud til disse kontant-hjælpsmodtagere, skulle kontanthjælpen nedsættes efter ½års ledighed til en sats på SU-niveau.Forslaget om ungeindsatsen vedrører således alene de ydel-ser, unge ledige får, når de er en del af ungeindsatsen efterbeskæftigelseslovgivningen. Det inkluderer ikke produkti-onsskoleydelse, da unge mennesker modtager produktions-skoleydelse efter Undervisningsministeriets lovgivning, ogikke efter Beskæftigelsesministeriets lovgivning.Handlingsplanen nævner derfor heller intet om unge, derik-keer i tilbud eller på kontanthjælp, og spørgsmålet om pro-duktionsskoleydelse er der heller ikke nævnt i handlingspla-nen.Der blev under forhandlingerne om ”Flere i arbejde” spurgttil ydelsen for deltagere på produktionsskoler efter de gæl-
3
dende regler og ydelsen efter handlingsplanen for Flere i ar-bejde.Og i det spørgsmål/svar 95- som spørgerne også refererer til– fremgår det, at produktionsskoleydelse ikke er omfattet afhandlingsplanen. Produktionsskoleydelsen er netop placeret ien kolonne for sig selv og ikke medtaget under den kolonne,som omtaler ”Forslag til flere i arbejde”.Ser man på selve aftalen om ”Flere i arbejde”, er produkti-onsskoleydelsen - eller for den sags skyld skolepraktikydel-sen - heller ikke nævnt med ét eneste ord i aftalen. Her talesogså kun om nedsættelse af kontanthjælpssatsen til SU-niveau.Mere præcist står der i aftalen om unge kontanthjælpsmodta-gere under 25 år [s.9]. Jeg citerer:”Såfremt den unge opgiver uddannelsen eller dropper ud afet tilbud uden rimelig eller gyldig grund får den unge ensanktion efter sanktionsreglerne. Herefter nedsættes den un-ges ydelse til SU-niveau”og”Unge kontanthjælpsmodtageres kontanthjælpssats nedsæt-tes til SU-niveau 6 måneder efter tilbud, det vil sige senestefter 9 måneders ledighed”Jeg må derfor konstatere, at der på baggrund af:
Handlingsplanen om ”Flere i arbejde”,De afgivne svar under forhandlingerne ogSelve aftaleteksten for ”Flere i arbejde”
ikke er belæg for at hævde, at der er tale om aftalebrud, nårder foretages en harmonisering af skolepraktikydelsen og4
produktionsskoleydelsen med SU for hjemmeboende over 18år.Svar på samrådsspørgsmål BODet leder så også helt naturligt over i mit svar på spørgsmålBO.Her kan jeg bekræfte, at det nævnte spørgsmål 95 er stillet afSocialdemokraterne, og at svaret er sendt til den kreds, somindgik aftalen om ”Flere i arbejde”. Det var Venstre, Kon-servative, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, RadikaleVenstre og Kristeligt Folkeparti.Der er i svaret på det spørgsmål 95, som spørgerne referertil, tale om faktuelle oplysninger. Og som jeg har sagde ligefør, fremgår det af svaret på spørgsmål 95, at produktions-skoleydelse ikke er omfattet af handlingsplanen ”Flere i ar-bejde” eller det efterfølgende forlig.Skolepraktikydelse er placeret i en kolonne for sig selv, ogikke medtaget under den kolonne, som omtaler ”Forslag tilflere i arbejde”.Indsatsen for at få unge i job eller uddannelseNår vi taler om indsatsen for unge vil jeg godt sige, at det formig er helt afgørende, at vi tager hånd om de unge uden ud-dannelse og job, så de kan få et godt arbejdsliv.Det er også baggrunden for, at regeringen i efteråret indgiken ungeaftalen, der skal forhindre, at ledigheden bider sigfast hos unge, og at regeringen i den forbindelse samlet af-satte over 1 mia. kr. til indsatsen.Der blev blandt mange forslag afsat 100 mio.kr. til et nyt ini-tiativ ”Ny chance til unge”, hvor jobcentrene tager fat i ungeledige under 30 år uden uddannelse og job, der hænger fast iledighed.
5
Der blev indført nye regler, der betyder, at 18-19-årige skalhave tilbud, straks de bliver ledige.Der blev afsat over 1 mia.kr. til 5.000 flere praktikpladser,fordi det er afgørende, at vi sikrer uddannelsesmulighederfor unge mennesker.Og der blev givet mulighed for, at jobcentrene kan give de15-17 årige et aktivt tilbud, i form af vejledning og opkvali-ficering samt virksomhedspraktik.AfslutningSå lad mig slutte af, med at konstatere, at derikkeer hold ipåstanden om, at regeringen med aftalen om genopretningom dansk økonomi bryder med aftalen om ”Flere i arbejde”,og at regeringen prioriterer indsatsen for at få unge menne-sker i job eller uddannelse højt.Og det tror jeg heller ikke Bjarne Laustsen eller andre kanvære uenige i.
6