Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr.412 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
4. juni 2010J.nr. 2010-0009014
”Vil ministeren oplyse, om en lænde-ryglidelse, der har to år sager – dels er en ar-bejdsulykke i form af et fald fra en stige på arbejdspladsen, dels et årelangt, dagligtløftearbejde på jobbet som ligger lidt under de vejledende grænser for anerkendelseaf en lænderyglidelse som erhvervssygdom – efter de nugældende regler kan aner-kendes som arbejdsskade også for så vidt angår følgevirkningen af løftearbejdet,selvom denne årsag ikke isoleret set kan anerkendes”
En sygdom i lænderyggen kan anerkendes som en arbejdsulykke, hvis skaden ersket på grund af arbejdet, eller de forhold arbejdet er foregået under. Og skadenskal være opstået efter en pludselig hændelse eller påvirkning, der højst varer 5 da-ge.For at en sygdom i lænderyggen skal kunne anerkendes som en erhvervssygdom,skal sygdommen være opstået på grund af påvirkninger på arbejdet. Sammenhæn-gen mellem de arbejdsmæssige påvirkninger og sygdommen skal være kendt i denmedicinske forskning for at kunne anerkendes, og det må ikke være overvejendesandsynligt, at sygdommen skyldes andre forhold end arbejdet.Såfremt en anerkendt arbejdsskade har givet tilskadekomne et varigt mén påmindst 5 procent eller et tab af erhvervsevne på mindst 15 procent, har tilskade-komne ret til henholdsvis godtgørelse og/eller erstatning.
I de tilfælde hvor en tilskadekommen har været udsat for en arbejdsulykke, der harmedført en lænderygsygdom og samtidig har en lænderygsygdom, der ikke kan an-erkendes som en erhvervssygdom, vurderer Arbejdsskadestyrelsen udelukkendefølgerne af arbejdsulykken. Det vil sige, at Arbejdsskadestyrelsen tager stilling tilhvor stort det varige mén og tab af erhvervsevne er som følge af arbejdsulykken.Det er Arbejdsskadestyrelsen, der skal bevise, at arbejdsulykkens følger ikke medovervejende sandsynlighed skyldes andre forhold end ulykken.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2