Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 12. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr.403 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraTorben Hansen (S).
24. juni 2010J.nr. 2010-0008674
”I forlængelse af samrådet den 5. maj (AMU alm. del – samrådsspørgsmål AV-AØ) om private aktørers overtagelse af myndighedsopgaver bedes ministeren rede-gøre for, hvorvidt de borgere, der har fået standset udbetaling af sygedagpenge påbaggrund af en ulovlig beslutning om retten til sygedagpenge foretaget af andenaktør, i henhold til gældende lov skal have udbetalt sygedagpenge med tilbagevir-kende kraft – uanset om borgeren på sagsbehandlingstidspunktet var berettiget tilsygedagpenge eller ej, altså uanset om anden aktørs vurdering af retten til sygedag-penge har været korrekt eller ej, idet man alene lægger til grund for tilbagebetalin-gen, at retten til sygedagpenge nødvendigvis opretholdes, indtil der træffes en lov-lig afgørelse om det modsatte.”
Kommunerne skal genoptage alle sager, hvor der er truffet en ulovlig afgørelse afen anden aktør på sygedagpengeområdet. Kommunerne skal således sørge for, atden enkelte borger får en lovlig og korrekt afgørelse.Det betyder, at kommunen skal informere borgeren om, at sagen genoptages medhenblik på, at der kan træffes en afgørelse, der lever op til kravene i lovgivningen.Kommunerne skal i de enkelte sager sørge for, at der er det tilstrækkelige grundlagtil, at der kan træffes en afgørelse.Fører kommunens behandling af sagen til, at der træffes afgørelse om, at borgerenikke har ret til sygedagpenge - dvs., kommunens afgørelse indholdsmæssigt svarertil den afgørelse, den anden aktør har truffet, følger det af sygedagpengelovens §21, stk. 3, at retten til sygedagpenge ophører fra dagen efter det tidspunkt, hvor be-tingelserne for udbetaling ikke længere er opfyldt. Den nye afgørelse ændrer såle-des ikke ved borgerens ret til sygedagpenge og giver ikke grundlag for at udbetalesygedagpenge.
Fører kommunens behandling af sagen til, at der træffes afgørelse om, at borgerenhavde ret til sygedagpenge - dvs., at kommunen ændrer den afgørelse, den andenaktør har truffet - skal kommunen tage stilling til, hvor lang tid borgeren har ret tilsygedagpenge, jf. sygedagpengelovens § 21, stk. 3.Kommunen skal efterbetale de sygedagpenge, som den sygemeldte har krav på evt.med fradrag af udbetalt kontanthjælp.Hvis borgeren har ret til sygedagpenge efter, at kommunen har truffet den lovligeafgørelse, skal kommunen genoptage udbetalingen af sygedagpenge og iværksætteopfølgning med samtaler mv.Kommunen sender afgørelsen til borgeren med vejledning om klagemuligheder.Jeg forventer, at kommunerne meget hurtigt får behandlet alle sager med ulovligeafgørelser og får udbetalt de manglende sygedagpenge.Jeg kan derudover oplyse, at Arbejdsmarkedsstyrelsen netop har udsendt en skri-velse til landets kommuner, hvoraf det fremgår, hvad Ankestyrelsens principafgø-relser betyder for kommunernes sagsbehandling.Jeg vil henvise til mit svar på spørgsmål 382, hvor jeg har vedlagt det brev, somArbejdsmarkedsstyrelsen har sendt til samtlige kommuner om brugen af andre ak-tører i sygeopfølgningen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2