Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
859759_0001.png
859759_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 11. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr.401 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLone Dybkjær (RV).
4. juni 2010J.nr. 2010-0008564

Spørgsmål nr. 401:

”Er det efter ministerens opfattelse i overensstemmelse med de gældende regler oglovens intentioner, at en kommune indkalder en sygemeldt borger, der er i varigbeskæftigelse, til samtale om tilbagevending til arbejdsmarkedet, kurser m.v. i ensituation, hvor sygdommen er diagnosticeret og behandlingsforløbet afklaret? Derer i det konkrete tilfælde tale om en borger, som er i fast job, har været sygemeldt i2 måneder med løn under sygdom, og hvor behandlingen indebærer hospitalsind-læggelse, hvorfor vedkommende i udgangspunktet heller ikke har mulighed for atse de indkaldelser, som kommunen sender. I forlængelse heraf ønskes oplyst, omdet lovligt, at kommunen i samme sag beder arbejdsgiveren, som kontakter job-centret for at klarlægge sagens sammenhæng, udlevere den sygemeldte mobil-nummer, så de kan kontrollere sygdomsforløbet. Da arbejdsgiveren beder kommu-nen om at lade den sygemeldte være i fred, så vedkommende kan få ro, fratagerkommunen arbejdsgiveren sygedagpengerefusionen.”

Endeligt svar:

Kommunen har i alle sygedagpengesager pligt til løbende at følge op i sagen. Op-følgningen har til formål at hjælpe sygemeldte med at fastholde en tilknytning tilarbejdsmarkedet. Det gælder også i sager, hvor der umiddelbart synes at være engod tilknytning til arbejdsmarkedet. Når der er tale om sygdom, kan forløbet ikkealtid forudsiges, og derfor er det vigtigt med en løbende opfølgning, der sikrer, atjobcentret har mulighed for at kunne hjælpe den sygemeldte, hvis behovet opstår.Samtidig er det naturligvis vigtigt at sikre, at kommunens opfølgning ikke oplevessom en yderligere belastning for den sygemeldte. Derfor fremgår det klart af syge-dagpengeloven, at indsatsen over for sygemeldte altid skal tilrettelægges, så der ta-ges hensyn til den enkeltes ressourcer, helbred og behandling.Kommunen har mulighed for at tilrettelægge opfølgningen fleksibelt og tilpassetden enkeltes behov og situation. Opfølgningen kan foregå telefonisk eller digitalt,hvis tilbagevenden på fuld tid sker inden for 14 dage regnet fra det tidspunkt, hvorsamtalen kan finde sted, eller når en sygemeldt arbejder delvist eller er i aktive til-bud. Derudover kan opfølgningen foregå telefonisk, digitalt eller på anden måde,når sygdommen forhindrer en personlig samtale.
Loven fastslår desuden, at kommunerne skal sætte en sag på ”standby”, hvis borge-ren er så syg, at kontakt ikke er hensigtsmæssig eller mulig. Kommunen skal i ste-det følge op på borgerens situation uden kontakt til sygemeldte, men ved kontaktmed læger og andre enheder i kommunen. Først i det øjeblik, hvor det skønnes ri-meligt og hensigtsmæssigt for borgeren at deltage i opfølgningssamtale, skal kom-munen indkalde borgeren til samtale.For at sikre fokus på den sygemeldtes fastholdelse og gradvis tilbagevending, erdet vigtigt, at kommunen indgår i en tidlig og aktiv dialog med den sygemeldtesarbejdsgiver. Kommunen og arbejdsgiveren kan eksempelvis drøfte hvad den sy-gemeldte kan trods sin sygdom, og kommunen kan vejlede arbejdspladsen om mu-lighederne for støtte til arbejdsfastholdelse.Ifølge loven skal kommunen derfor senest i den 8. sygeuge tage kontakt til arbejds-pladsen og indgå i en dialog om arbejdsgiverens muligheder for at tage den syge-meldte helt eller gradvist tilbage. Kommunen skal have særligt fokus på den syge-meldtes behov for indsats, hvis arbejdsgiveren ikke kan tage den sygemeldte grad-vist tilbage.Kommunen kan ikke forpligte arbejdsgiver til at udlevere et mobilnummer på ensygemeldt ansat, og retten til sygedagpengerefusion er ikke betinget heraf. Hvor-vidt der er behov for, at kommunen kontakter en sygemeldt under indlæggelse, vilbero på en vurdering af de konkrete omstændigheder.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2