Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
872663_0001.png
872663_0002.png
872663_0003.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 7. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr.395 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraAnne Marie Geilser Andersen (RV).
Juni 2010J.nr. 2010-0008351

Spørgsmål nr. 395:

”Vil ministen redegøre for om de af Foreningen Far opstillede orlovseksempler jf.AMU alm. del - bilag 98, kan lade sig gøre for offentlige ansatte (i stat, region ogkommune) i forhold til gældende lovgivning og inden for rammerne af den fleksib-le barselsorlov? Hvad skal evt. ændres lovgivningsmæssigt, for at orlovseksem-plerne kan lade sig gøre?”

Endeligt svar:

Jeg skal indledningsvis gøre opmærksom, at jeg ved besvarelsen af spørgsmålet ta-ger udgangspunkt i barselloven, som ikke indeholder særregler for offentlig ansat-te.Til de enkelte eksempler har jeg følgende bemærkninger:
Eksempel 1:I eksemplet meddeler faderen sin arbejdsgiver, at han vil holde 22 ugers forældre-orlov på halv tid.Jeg skal hertil bemærke, at en lønmodtager efter barselloven ikke har krav på atkunne genoptage arbejdet delvist. Delvis genoptagelse af arbejdet kan kun ske efteraftale med arbejdsgiveren.I eksemplet meddeler faderen endvidere kommunen, at han forbeholder sig ret til12 af de 32 fælles forældreorlovsuger.Jeg skal hertil bemærke, at det, som faderen kan forbeholde sig ret til, er barsel-dagpenge i disse uger. Forbeholdet skal imødekommes af kommunen forudsat, atder for de 12 uger er aftalt eller fastsat samvær med barnet i mindst halvdelen af ti-den, og at afviklingen af de 12 uger sker inden for de første 46 uger efter barnetsfødsel.
Eksempel 2I eksemplet meddeler faderen sin arbejdsgiver inden 8 uger efter fødslen, at han vilholde 10 uger, når barnet er 36 uger / når barnet er 2 år.Jeg skal hertil bemærke, at begge dele er med rettidigt varsel om forældreorlov,som arbejdsgiveren derfor skal respektere.Hvad angår det forbehold, som faren meddeler kommunen, kan jeg henvise til minbeskrivelse af reglerne i relation til eksempel 1.Eksempel 3I eksemplet beslutter faderen sig til – efter at parret er gået fra hinanden – at holde3 måneders orlov med barnet, inden det bliver 8-9 år.Jeg skal hertil bemærke, at en af forældrene har et retskrav på udskydelse af mel-lem 8 og 13 ugers forældreorlov, hvis dette er varslet i forhold til arbejdsgivereninden 8 uger efter fødslen. En lønmodtager har ret til at ændre anvendelsen af fra-værsretten, hvis der indtræffer omstændigheder, der gør det urimeligt at opretholdefraværsretten som varslet.Eksempel 4I dette eksempel går forældrene fra hinanden, da barnet er 3 år, og moren ønsker atholde 4 ugers orlov med barnet, efter det er blevet 4 år.Jeg kan her henvise til reglerne om retsbaseret udskydelse af orlov, som jeg har be-skrevet i relation til eksempel 3, og herunder især bemærke, at et retskrav på ud-skydelse af orlov forudsætter, at der er tale om en orlovsperiode på mindst 8 uger.Eksempel 5I dette eksempel går parret fra hinanden, og faderen bliver samværsforælder, dabarnet er et år. Faderen ønsker herefter at holde 3 måneders orlov med barnet.Jeg må her igen henvise til reglerne om retsbaseret udskydelse af orlov som be-skrevet i relation til eksempel 3.Opsummering af lovgivningsmæssige begrænsningerFor de 5 eksempler kan jeg opsummere, at de lovgivningsmæssige begrænsningerer følgende:1. En lønmodtager har ikke et retskrav på at kunne genoptage arbejdet delvist. Det-te kan kun ske efter aftale med arbejdsgiveren.2. Retskravet på forældreorlov efter barsellovens § 9 gælder, når denne afholdes iforlængelse af de første 14 uger efter barnets fødsel, eller efter de regler om udsky-delse, som fremgår af barsellovens § 11, hvor efter der skal være tale om udskydel-se af en sammenhængende periode på mellem 8 og 13 uger, som skal varsles overfor arbejdsgiveren senest 8 uger efter fødslen.3. En forældres forbehold på barseldagpenge i op til halvdelen af forældreorlovspe-rioden forudsætter, at der er fælles forældremyndighed, og at barnet opholder sighos den forælder, der vil gøre forbeholdet gældende, i mindst halvdelen af tiden.2
4. Forbehold på barseldagpenge under forældreorlov kan kun gøres gældende indenfor de første 46 uger efter barnets fødsel. Denne begrænsning sikrer, at mindst en afforældrene kan modtage barseldagpenge og være hos barnet, indtil der er gået 46uger efter fødslen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
3