Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
869002_0001.png
869002_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 7. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr.391 (AMU alm. del), som hermed besvares.
24. juni 2010J.nr. 2010-0007147

Spørgsmål nr. 391:

”Ministeren bedes redegøre for retningslinier for kommunernes brug af anden aktørpå sygedagpengeområdet med særlig henblik, om anden aktør må gøre brug afkommunens lokaler, kommunens brevpapir mv. i forbindelse med sagsbehandlin-gen. I den forbindelse ønskes oplyst, hvilke forpligtigelser kommunen og anden ak-tør har i forhold til at informere om, hvornår det er kommunen hhv. anden aktør,som behandler sagen og møder borgeren.”

Endeligt svar:

Kommunen kan som led i at styrke opfølgningsindsatsen og bringe den syge hurti-gere tilbage til arbejdet overlade det til andre aktører at udføre opgaver og træffeafgørelse efter sygedagpengeloven. Det gælder dog ikke afgørelse om retten til sy-gedagpenge.Kommunen har fortsat det overordnede ansvar for indsatsen, og kommunen kan ik-ke ved at indgå aftaler med en anden aktør fralægge sig ansvaret for, at lovgivnin-gens krav til opgavens varetagelse opfyldes. Kommunen har derfor efter retssik-kerhedsloven pligt til at føre tilsyn med, hvordan opgaven løses.Andre aktører, der varetager opgaver for kommunen, skal overholde samme reglersom kommunen, og er omfattet af offentlighedsloven og forvaltningsloven i for-hold til den opgave, der udføres for kommunen.Andre aktører, der af kommunen har fået overladt opgaven med at varetage op-følgningen m.v. skal underrette kommunen, hvis sygedagpengemodtageren udebli-ver fra samtaler, tilbud m.v. Kommunen træffer herefter afgørelse om retten tilydelsen.De opgaver, som andre aktører skal varetage, vil fremgå af den kontrakt, der indgåsmed kommunen (jobcenteret) om opgavevaretagelsen.Når jobcenteret henviser en person til en anden aktør, skal henvisningen væreskriftlig. I kraft af henvisningen bliver borgeren gjort opmærksom på, at det frem-over er en anden aktør, som behandler sagen. Borgeren kan klage over henvisnin-gen til en anden aktør.
Det følger endvidere af reglerne i bekendtgørelsen om andre aktører m.fl., at når enanden aktør varetager beskæftigelsesindsatsen for sygemeldte, skal aktøren samti-dig med afgivelsen af tilbud, indkaldelse til samtale m.v. skriftligt informere perso-nen om konsekvensen for ydelsen, hvis en person uden rimelig grund afviser ellerudebliver fra tilbuddet, ikke møder til samtale m.v.. Derudover skal der informeresom, hvilke skridt en person, der udebliver m.v. skal tage for igen at blive berettigettil ydelse.Det må samtidig følge af god forvaltningsskik, at man som borger har krav på atvide, hvem sådan skriftlig kommunikation og skriftlige afgørelser kommer fra. Detskal således klart fremgå af afgørelsesbreve m.v., hvem det er, der har truffet afgø-relsen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2