Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr.384 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLine Barfod (EL).
24. juni 2010J.nr. 2010-0008219
”Er ministeren enig i, at når en kommune træffer en lovlig afgørelse i en sag om, aten borger skal have frataget sine sygedagpenge, så har denne afgørelse først rets-virkning fra den bliver truffet og kan ikke gives med tilbagevirkende kraft til entidligere ulovlig afgørelse truffet af en privat aktør?”
I overensstemmelse med almindelige forvaltningsretlige principper skal kommuneni sager, hvor en anden aktør har truffet afgørelse om retten til sygedagpenge, og af-gørelsen er erklæret ugyldig af ankeinstansen, genoptage sagen for at træffe en af-gørelse, om retsstillingen på tidspunktet for anden aktørs ugyldige afgørelse, derlever op til kravene i lovgivningen.Hvis kommunen vurderer, at borgeren på daværende tidspunkt havde ret til syge-dagpenge, skal kommunen efterbetale sygedagpengene for hele den periode, hvorborgeren har haft ret til sygedagpenge – dog evt. med fradrag for udbetalt kontant-hjælp.Fører kommunens behandling af sagen til, at der træffes afgørelse om, at borgerenikke havde ret til sygedagpenge - dvs. kommunens afgørelse indholdsmæssigt sva-rer til den afgørelse, den anden aktør har truffet, følger det af sygedagpengelovens§ 21, stk. 3, at retten til sygedagpenge ophører fra dagen efter det tidspunkt, hvorbetingelserne for udbetaling ikke længere er opfyldt. Den nye afgørelse ændrer så-ledes ikke ved borgerens ret til sygedagpenge og giver ikke grundlag for at udbeta-le sygedagpenge.
Venlig hilsen
Inger Støjberg