Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 29. april 2010 stillet følgende spørgsmål nr.375 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraTina Petersen (DF).
20. maj 2010J.nr. 2010-0007892
”Ministeren bedes oplyse, om ansøgere til førtidspension er omfattet af § 9 i be-kendtgørelse om rådighed (BEK nr. 179 af 19/02/2007), og såfremt i dette tilfældehvor personen er kontanthjælpsmodtager, bedes oplyst, om ministeren finder detrimeligt, at en kommune kræver, at en ansøger til førtidspension skal påtage sig etskånejob eller andet arbejde, som kræver mere end 4 timers samlet transporttid omdagen?”
Personer, der er ledige og modtager arbejdsløshedsdagpenge, er omfattet af be-kendtgørelse nr. 179 af 19. februar 2007 om rådighed. Arbejdsmarkedsparate kon-tanthjælpsmodtagere er derimod omfattet af bekendtgørelse nr. 450 af 28. april2010 om rådighed for personer der ansøger om eller modtager kontanthjælp ellerstarthjælp alene på grund af ledighed.På kontanthjælpsområdet sondres der mellem personer, der modtager hjælp alenepå grund af ledighed (de såkaldt arbejdsmarkedsparate) og personer, der modtagerhjælp på grund af problemer ud over ledighed (de såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate).Arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere skal som udgangspunkt accepteresamme daglige transporttid som modtagere af arbejdsløshedsdagpenge. Det er endel af forpligtelsen om at udnytte arbejdsmulighederne - herunder at stå til rådighedfor arbejdsmarkedet. Der henvises til svar på spørgsmål nr. 351 (AMU alm. del).Ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere har som udgangspunkt sammeforpligtelse som arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, fx i relation tilhvor lang transporttid, der skal accepteres. For de ikke-arbejdsmarkedsparate kon-tanthjælpsmodtagere skal kommunen dog i hvert enkelt tilfælde vurdere, om der erforhold, der kan begrunde, at en person ikke har pligt til at udnytte sine arbejdsmu-ligheder, fx at personen i den konkrete situation ikke kan klare den transporttid, derfordres.
Alle kontanthjælpsmodtagere, dvs. også personer, der søger om førtidspension, harpligt til at tage imod tilbud om arbejde, som de kan klare og dermed aktivt udnyttederes arbejdsmuligheder.Personer, der på grund af helbred eller lignende, ikke kan arbejde eller deltage i ak-tive tilbud, har ikke pligt til dette.Jeg mener, at det er vigtigt, at alle kontanthjælpsmodtagere aktivt søger at udnyttederes arbejdsmuligheder i det omfang, deres arbejdsevne rækker.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2