Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 26. april 2010 stillet følgende spørgsmål nr.372 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraTorben Hansen (S).
12. maj 2010J.nr. 2010-0007693
”Ministeren bedes oplyse, hvilke kvalitetskrav der stilles til andre aktører –herunder om sagsbehandlerne forventes at kende til forvaltningsloven og andenrelevant lovgivning”.Endeligt svar:
Jeg vil gerne understrege, at det er vigtigt for mig, at der er kvalitet i andre aktørersindsats over for de ledige. For mig er kvalitet ensbetydende med, at de ledige får enindsats, der bedst muligt kan hjælpe dem i job. Og en del af det er selvfølgelig, atde lediges retssikkerhed skal være i orden.Andre aktører, der udfører opgaver for jobcenteret, er omfattet af forvaltningslovenog offentlighedsloven i forhold til den opgave, der udføres. Aktørerne skal ogsåoverholde de samme regler, som gælder for kommunerne i forbindelse medindkaldelse til samtaler, deltagelse i aktiviteter, afgivelse af tilbud ogunderretninger i medfør af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.I de landsdækkende udbud, som Arbejdsmarkedsstyrelsen gennemfører, er detbeskrevet i udbudsmaterialet, at rammerne for udbuddet – ud over lov om ansvaretfor og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats – er den til enhver tidgældende lovgivning, herunder lov om en aktiv beskæftigelsesindsats medtilhørende bekendtgørelser, herunder bekendtgørelse om en aktivbeskæftigelsesindsats, bekendtgørelser om andre aktører m.fl. samt lov omretssikkerhed og administration på det sociale område.Kommunalbestyrelsen har helt generelt pligt til at føre tilsyn med, at der er kvaliteti beskæftigelsesindsatsen. Dette gælder, hvad enten det er kommunen selv elleranden aktør, der står for indsatsen. Hvis kommunen konstaterer, at indsatsen hos enanden aktør ikke er god nok, skal kommunen derfor sørge for, at aktøren forbedrerindsatsen eller eventuelt opsige samarbejdet med aktøren.Det er op til kommunerne at tage stilling til, hvordan tilsynet konkret skalplanlægges og udføres i kommunen.
Arbejdsmarkedsstyrelsen har imidlertid lavet en vejledning, som skal hjælpekommunerne med at få de vigtigste punkter med i tilsynet og give kommunennogle praktiske redskaber til at gennemføre tilsynet sådan, at kommunerne kansikre sig, at de hele tiden samarbejder med de bedste aktører.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2