Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
839397_0001.png
839397_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. april 2010 stillet følgende spørgsmål nr.365 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraTorben Hansen (S).
5. maj 2010J.nr. 2010-0007252

Spørgsmål nr. 365:

”På baggrund af den aktuelle sag vedrørende henholdsvis jobcenter Køge og job-center Randers, hvor jobcentrene ifølge Ankestyrelsen ulovligt har lagt myndig-hedsopgaver ud til andre aktører, og nu dels skal revurdere flere års sygedagpenge-sager, dels skal tilbagebetale penge til borgere, der uretmæssigt har fået frataget de-res sygedagpenge, ønskes der en redegørelse for, hvordan ministeren stiller sig her-til.”

Endeligt svar:

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at kommunerne ikke kan overdrage opgavenmed at træffe afgørelse om retten til sygedagpenge til andre aktører. En afgørelseom retten til sygedagpenge skal således altid træffes af kommunen.Det har imidlertid siden den 6. juli 2009 været muligt for kommunerne at lade an-dre aktører udføre opgaver og træffe afgørelser i forbindelse med opfølgningsind-satsen over for sygemeldte, fx ved at afholde opfølgningssamtaler, indhente oplys-ninger fra læger, vurdere sygemeldtes arbejdsevne, udarbejde ressourceprofil ellergive aktive tilbud.Der er i forbindelse med lovændringen på området udsendt materiale, både i formaf orienteringsbrev og i form af ny vejledning på området, som beskriver, hvilkeopgaver, der ifølge loven kan overdrages til anden aktør, og hvilke der ikke kan.Tilsvarende har der været orienteret om reglerne før 6. juli 2009, hvor andre aktø-rer slet ikke kunne varetage myndighedsopgaver på sygedagpengeområdet. Kom-munerne har således hele tiden været informeret om, hvad der er den korrekte brugaf andre aktører.Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har netop behandlet en række sager, hvorudvalget har afgjort, at andre aktører uretmæssigt har truffet afgørelse om retten tilsygedagpenge. De pågældende kommuner er forpligtet til at genoptage alle sagerneog sikre, at de juridisk ugyldige afgørelser bliver erstattet af afgørelser, der er juri-disk bindende. Det betyder, at kommunerne skal træffe nye afgørelser.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er sikkert, at kommunerne vil nå fremtil andre afgørelser end dem, der er truffet af de andre aktører. Retten til sygedag-penge vil altid afhænge af, om den sygemeldte opfylder lovens betingelser for atmodtage dem.Jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke ønsker, at vi igen skal se sager, hvor andre aktørerulovligt har truffet afgørelser om sygemeldtes ret til forsørgelse.Det er meget vigtigt, at alle kommuner tilrettelægger deres administration, så derikke opstår tvivl om, hvem der varetager afgørelserne om sygemeldtes forsørgelse.Derfor har jeg bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen om at skrive ud til samtlige kommu-ner, og præcisere reglerne, herunder hvad Ankestyrelsens afgørelser betyder forkommunernes tilrettelæggelse af arbejdet på sygedagpengeområdet. Herudover kanjeg oplyse, at Arbejdsmarkedsstyrelsen arbejder med en opdatering af sygedagpen-gevejledningen, hvor Ankestyrelsens praksis naturligvis vil blive indarbejdet. Detvil i den forbindelse blive understreget, at hvis en enkeltperson er ansat på vikarba-sis - evt. via et vikarbureau - men i øvrigt indgår i kommunens medarbejderstab, erder ifølge Ankestyrelsen ikke tale om en situation, der svarer til anden aktør.Afslutningsvis vil jeg gerne minde om, at det er kommunerne, der har ansvaret forindsatsen over for sygemeldte, og kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsynmed, hvordan indsatsen er tilrettelagt. Jeg har en klar forventning om, at kommu-nerne vil leve op til deres ansvar og sikre, at der alle steder administreres efter lov-givningen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2