Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
840964_0001.png
840964_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 14. april 2010 stillet følgende spørgsmål nr.357 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraTorben Hansen (S).

Spørgsmål nr. 357:

6. maj 2010J.nr. 2010-0007000
”Vil ministeren, i forlængelse af svaret på AMU alm. del – spørgsmål 325, uddybe,hvorvidt ministeren forventer, at ministerens krav om at indkalde alle langtidsledi-ge til samtale hver måned vil have en målbar beskæftigelseseffekt eller ej – og i såfald, hvor stor en effekt ministeren forventer, der vil være tale om, gerne angivet ipersoner eller procent af målgruppen?”

Endeligt svar:

Regeringen har i sit arbejdsprogram sat som mål, at det danske arbejdsudbud skalvære blandt de 10 højeste i verden. Hvis det mål skal indfries, er det i en tid medstigende langtidsledighed afgørende, at indsatsen overfor denne gruppe styrkes.Det er blevet sværere at være langtidsledig. Det er sværere at få job i dag end førfinanskrisen, men arbejdsmarkedet er ikke frosset til. Det er helt centralt, at ingenledige giver op eller bliver opgivet af jobcentret.De langtidsledige skal have al den støtte og hjælp, de har behov for, så de kankomme tilbage i job. Derfor indgår det i regeringens arbejdsprogram, at langtidsle-dige skal have samtaler hver måned i stedet for som i dag hver 3. måned.Det nytter at holde en intensiv kontakt til de ledige. Det er blandt andet erfaringenfraHurtigt i gang 2,hvor de ledige i Hovedstaden og Sjælland fra starten fik hyp-pige individuelle samtaler. I løbet af de første 40 uger var deltagergruppen i gen-nemsnit 1,3 uger mere i selvforsørgelse end kontrolgruppen.Via månedlige samtaler skal jobcentrene i samarbejde med den enkelte ledige til-rettelægge indsatsen, så langtidsledige i højere grad får en jobrettet, aktiv indsats,der passer til den enkeltes behov. En tættere kontakt med de langtidsledige vil der-for understøtte jobcentrenes muligheder for at give en virksomhedsrettet indsats, såflere langtidsledige kommer hurtigere ud på en arbejdsplads og i job.Jeg synes, at de ledige har krav på individuel rådgivning, og det kræver, at jobcent-rene taler med de ledige.
Det er klart, at et sådant forslag vil give anledning til en del flere samtaler, og der-for vil det betyde et større ressourceforbrug i jobcentrene. Det vil kommunerne na-turligvis også blive kompenseret for.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2