Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
TALE
22. marts 2010
Beskæftigelsesministerens tale til samrådet i Ar-bejdsmarkedsudvalget den 23. marts 2010 vedrøren-de afskedigelse pr. SMS (samrådsspørgsmål AH og AI)
J.nr. 2010-0003165JAIC/AKL
Samrådsspørgsmål AH: ”Ministeren bedes redegørefor sin holdning til, at virksomheder afskediger ansattevia SMS”Samrådsspørgsmål AI: ”Ministeren bedes klarlægge,om ministeren vil ændre reglerne, så det fremover ikkevil være tilladt at afskedige ansatte via SMS?”Tale:
Hvis jeg forholdsvis kortfattet skal beskrive min holdning til,at ansatte afskediges via SMS, så er min generelle opfattelse,at en afskedigelse ofte opleves som en meget ubehagelig ogtrist hændelse af den pågældende medarbejder, og derfor erdet vigtigt, at den situation håndteres på en ordentlig måde afarbejdsgiveren.En ordentlig håndtering af en afskedigelse vil i mange tilfæl-de indebære, at arbejdsgiveren tager en snak med den pågæl-dende medarbejder i forbindelse med afskedigelsen, og ogsåat selve meddelelsen om afskedigelse gives personligt eller iform af et brev. Det er mit klare indtryk, at det også foregårpå den måde i de allerfleste virksomheder i dag.Mit udgangspunkt er derfor, at en afskedigelse pr. SMS udennogen form for forudgående varsling eller opfølgning fra ar-bejdsgivers side ikke er en god og rimelig måde at afslutte etansættelsesforhold på. Det er efter min opfattelse vigtigt, atselve den måde, som afskedigelsen foregår på, ikke gør situ-ationen vanskeligere for medarbejderen, end den allerede er.
Når det er sagt, skal det efter min opfattelse også siges, at dervel godt kan være situationer, hvor fx SMS er den helt al-mindelige form for kommunikation mellem arbejdsgiver oglønmodtager.Der findes brancher og arbejdspladser, hvor man fx syge- ograskmelder sig via SMS, man tager vagter pr. SMS og ansæt-tes pr. SMS. Hvis både lønmodtager og arbejdsgiver er vanttil at bruge SMS og er tilfredse med det, ser jeg det ikke sommin opgave at gå ud og fortælle dem, at en afskedigelse pr.SMS er dårlig stil. Det er måske i nogen grad et generations-spørgsmål, hvordan man synes, at ny teknologi og nye måderat kommunikere på kan bruges.Selv synes jeg dog stadig, at det er tarveligt at afslutte et an-sættelsesforhold pr. SMS!Imidlertid vil jeg gerne sige klart, at jeg ikke har nogen in-tentioner om at ændre på reglerne på dette område. Jeg vedheller ikke, hvad det skulle være for regler, jeg i givet faldskulle ændre, for i Danmark har vi ikke generel lovgivningom formelle krav i forbindelse med afskedigelser.Snarere end at foreslå en ”lov om SMS” eller ”lov om for-melle krav i forbindelse med afskedigelse” vil jeg opfordrearbejdsmarkedets parter til at forholde sig til dette problem ioverenskomsterne, hvis de mener, at der er et problem.
2