Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr.314 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLine Barfod (EL).
12. april 2010J.nr. 2010-0005847
”Ministeren bedes kommentere socialborgmester Mikkel Warmings debatindlæg”Social deroute: Hjemløs i Kafkas København” i Politikken den 16. marts 2010, ogvil ministeren i forlængelse heraf genoverveje de stramme og firkantede regler påområdet?”
Lad mig for det første slå fast, at jeg ikke er enig i, at hjemløse med misbrugspro-blemer mv. bare skal lades i fred og sejle deres egen sø. Det tror jeg helt sikkert, erden lige vej til en endnu større deroute.Jeg er af den overbevisning, at det har en effekt, at skulle være i regelmæssig kon-takt med kommunen, som så også har muligheden for at iværksætte tilbud, der kanhjælpe fx misbrugere. For det er jo faktisk muligt at give tilbud om fx afvænningsamtidig med et beskæftigelsesrettet tilbud.Samtidig er det jo ikke noget nyt, at en modtager af kontanthjælp skal deltage isamtaler med kommunen. Sådan har det været altid. Det er et grundlæggende kravfor at få kontanthjælp, at borgeren skal udnytte sine arbejdsmuligheder aktivt i detomfang, det er muligt.Med afbureaukratiseringen af sanktionsreglerne for kontanthjælp, som blev vedta-get med et bredt flertal i Folketinget (S, RV, DF, V og K) i 2009, var et af hoved-målene netop at gøre sanktionerne mere gennemskuelig for både borgere og job-centre. Derfor blev det bl.a. indført, at alle modtagere af kontanthjælp skal modtageen konkret vejledning om, hvad der sker, hvis personen fx ikke møder til en samta-le, og hvordan personen igen bliver berettiget til kontanthjælp.Hvis borgeren ikke kommer til samtaler eller ikke deltager i rimelige tilbud, somkommunen giver personen, skal kommunen afgøre, om dette får betydning for per-sonens hjælp. Når kommunen træffer en sådan afgørelse, skal kommunen altidvurdere, om der er en rimelig grund til, at personen fx ikke er mødt til en samtale.Hvis personen har andre problemer end ledighed fx misbrugsproblemer, skalkommunen desuden vurdere, om der i den konkrete sag er andre grunde til, at per-
sonen ikke skal udnytte sine arbejdsmuligheder aktivt. Så kommunerne kan rentfaktisk efter en konkret vurdering i den enkelte sag undlade at give en kontant-hjælpsmodtager en sanktion.Jeg synes, at det er kedeligt, at Mikkel Warming har et ønske om at opgive de sva-geste i vores samfund. Det er jo dem, der har de største problemer og dermed harstørst behov for hjælp. Det er netop i forhold til de svageste, at vi skal gå aktivt indog hjælpe. Vi skal holde kontakt til dem og give dem mulighed for at komme på fxafvænning, eller hvis de er parate til det, komme i praktik på en virksomhed, så dehar noget at stå op til om morgenen.Endelig vil jeg gerne henvise til, at nogle af de kontanthjælpsmodtagere, som vur-deres at være længst fra arbejdsmarkedet, rent faktisk kommer i arbejde.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2