Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
29. april 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr.306 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRené Skau Björnsson (S).
J.nr. 2010-0005769
”Ministeren bedes oplyse, hvorfor der fortsat er mange personer påledighedsydelse efter visitering til fleksjob, til trods for at kommunerne har pligt tilat sikre dem beskæftigelse efter visiteringen.”
Når en person er visiteret til fleksjobordningen skal kommunen hjælpe med at findeet fleksjob, som tager højde for de konkrete skånehensyn, personen har. I sagensnatur er fleksjob noget sværere at finde end fx ordinære job, og derfor må man des-værre ofte som fleksjobvisiteret været indstillet på at skulle vente på et fleksjob,hvis man ikke kan fortsætte hos sin hidtidige arbejdsgiver. I den situation er detselvfølgelig en fordel, hvis den fleksjobvisiterede kan medvirke aktivt til at skaffesig selv et job.Der er formentlig flere forklaringer på, hvorfor det kan tage tid at finde et fleksjob.Mulighederne for at finde fleksjob følger formentlig i høj grad mulighederne for atfinde ordinær beskæftigelse, og ligesom den finansielle krise i øjeblikket gør detvanskeligere at finde et ordinært job, påvirker dette naturligvis også antallet af nyefleksjob.En anden forklaring kunne være, at de svageste fortrænges i det nuværende fleks-jobsystem, fordi for mange og for ressourcestærke personer visiteres hertil i stedetfor fx at forblive på det ordinære arbejdsmarked med de fornødne skånehensyn,evt. via overenskomsternes sociale kapitler.Det spiller formentlig også ind, at fleksjobreglerne er skruet sådan sammen, at deter kommunens pligt at finde fleksjobbet, mens den fleksjobvisiterede ikke nødven-digvis selv behøver at søge efter fleksjobbet. Dette står i modsætning til det ordi-nære arbejdsmarked, hvor den jobsøgende selv skal være aktiv i jobsøgningen. Ogdet bedste match opstår oftest, når arbejdsgiver og arbejdstager selv finder sam-men.Der er mange ledige fleksjobvisiterede, og jeg tror også der er noget vi kan gøre forat bringe antallet ned. Som det formentlig er spørgeren bekendt, agter jeg at ind-
kalde forligskredsen bag førtidspensionsreformen til drøftelser efter sommerferien,hvor vi både skal kigge på førtidspension og fleksjob. Og det er mit håb, at det vilkunne føre til nogle konstruktive og fremadrettede forslag til, hvordan vi bl.a. kannedbringe antallet af ledige fleksjobvisiterede og i stedet understøtte og hjælpe demtil et mere aktivt liv.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2