Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
29. april 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr.302 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRené Skau Björnsson (S).
J.nr. 2010-0005769
” Ministeren bedes oplyse, hvor mange unge under 30 år, der - selvom de ikkelever op til kravet om ikke at kunne blive selvforsørgende gennem beskæftigelse- er blevet tilkendt førtidspension pga. psykisk og/eller fysisk nedsat arbejdsevne.”
Det er et grundlæggende krav efter reglerne om førtidspension, at kommunerne harvurderet og dokumenteret, at en person ikke vil kunne bringes i stand til at bliveselvforsørgende ved beskæftigelse, og at arbejdsevnen er varigt nedsat.Udgangspunktet er derfor, at kommunerne alene tilkender førtidspension til perso-ner, som efter kommunens opfattelse opfylder betingelserne.Den store stigning i andelen, der tilkendes førtidspension på grund af psykiske li-delser – herunder særligt de unge – giver imidlertid anledning til bekymring.Ifølge den sundhedsfaglige viden kan personer med psykiske lidelser ofte få detbedre med tiden. Der udvikles hele tiden ny medicin og forbedrede behandlingsme-toder. Lidelser, der tidligere blev betragtet som varige, kan senere helbredes ellervære af mindre betydning i forhold til en fremtid på arbejdsmarkedet.Man kan derfor stille spørgsmålstegn ved, om grundlaget for en vurdering af, omarbejdsevnen er varigt nedsat i alle tilfælde er tilstrækkeligt - særligt når personertilkendes pension i en meget ung alder.
Samtidig viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Ar-bejdsmiljø (NFA), at der er indikation for, at en kombineret arbejds- og helbreds-mæssig indsats fremmer en hurtigere tilbagevenden til arbejde. En afgørende for-udsætning for at opnå dette er, at der i en periode er mulighed for at tilpasse ar-bejdskravene til medarbejderens nedsatte funktionsevne. Hvis man gør det, er derikke noget, der tyder på, at det skader det mentale helbred at gå på arbejde.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2