Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr.292 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraAnne Marie Geisler Andersen (RV).
23. april 2010J.nr. 2010-0005595
”Vil ministeren oplyse, om det er lovligt, når en lægekonsulent tilsidesætter en ud-talelse fra en læge eller speciallæge?”Endeligt svar:
Kommunerne kan gøre brug af lægekonsulenter til at forklare og vurdere den læge-faglige dokumentation. Det kan forekomme, at kommunen eller lægekonsulentenikke er enig i den undersøgende læges konklusion om borgerens funktionsevne. In-deholder lægeerklæringen alene en beskrivelse af borgerens helbredsmæssige for-hold, kan den ikke tilsidesættes af lægekonsulenten eller af kommunen. Lægekon-sulenten kan vurdere, at der er behov for at indhente supplerende lægeerklæring forat få en ”second opinion”.Afhængigt af forholdene i den enkelte sag, herunder eventuel diskrepans i forholdtil andre lægeerklæringer, kan kommunen tillægge en udtalelse fra en læge størreeller mindre betydning i den samlede socialfaglige vurdering af, om betingelsernefor tilkendelse af en ydelse er til stede. I sådanne tilfælde skal kommunen redegørefor sin vurdering og anføre en faglig forklaring herpå.Lægelige oplysninger udgør en vigtig del af dokumentationsgrundlaget, fx i sagerom førtidspension, men de helbredsmæssige oplysninger er kun en del af det sam-lede beslutningsgrundlag. Derfor kan hverken den praktiserende læge eller en spe-ciallæge vurdere en borgers samlede arbejdsevne.
Venlig hilsen
Inger Støjberg