Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Danmarks Statistik,20. maj 2009Den registrerede ledighedsstatistikArbejdskraftundersøgelsen (AKU)
Hvorfor offentliggør Danmarks Statistiks to ledigheds-statistikker?Danmarks Statistik udgiver løbende to ledighedsstatistikker.Den register-baserede månedlige ledighedsstatistikogden kvartalsvise arbejdsløshedsserie fraarbejdskraftundersøgelsen (AKU-ledigheden).Herudover fremskriver Eurostat et månedligt sæsonkorrigeret tal for’EUharmonised unemployment rates’.1Formålet med dette notat er, at give en grundig introduktion til dedefinitoriske og talmæssige forskelle på de to ledighedsstatistikker. Notatet eret supplement til de varedeklarationer for hver af de to statistikker, der findesi Statistikbanken. Det forklarer og kvantificerer de historiske forskelle i de toledighedsbegreber, og giver nogle retningslinjer for, hvilket ledighedsbegrebder bør anvendes hvornår.Notat indeholder fire hovedafsnit:1. Hvornår bør hvilket ledighedsbegreb anvendes?2. Definitoriske forskelle på de to ledighedsbegreber3. Kvantitative forskelle på de to ledighedsbegreber4. Historisk udvikling for de to ledighedsbegreber
1. Hvornår bør hvilket ledighedsbegreb anvendes?Da der er store fundamentale forskelle på de to ledighedsbegreber, AKU-ledigheden og den registerbaserede ledighed, er det hensigtsmæssigt at videhvornår det ene henholdsvis det andet ledighedsbegreb bør anvendes.Hvornår bør AKU-ledigheden anvendes?
•
Når man ønsker at foretage internationale sammenligninger af for-skellige landes ledighedsniveauer og ledighedsudviklinger. Her ersammenligneligheden særlig stor EU-landene imellem.Særligt vigtigt er det, at anvende AKU-ledigheden når man ønsker etledighedstal, der tager højde for samtlige personers ønske om at få ar-bejde.Når man ønsker at undersøge ungdomsledigheden (16-24-årige) iDanmark. Dette skyldes, at de unge sjældent er dagpengeberettigede,hvorved antallet af unge ledige ofte vil blive undervurderet i denregisterbaserede ledighedsstatistik, især når der sammenlignes medungdomsledigheden i andre lande.
•
•
Denne ledighedsserie fremkommer som en fremskrivning af den kvartalsvise AKU-ledighed.Her foretages fremskrivning alene på baggrund af udviklingen i den registerbaserede ledighed.
1
1
Hvornår bør denregister-baseredeledighed anvendes?
•••
Når man ønsker en hurtig månedlig ledighedsindikator.Når man ønsker en lang tidsserie, fra før 1994.Når man ønsker at undersøge ledigheden for små persongrupper(f.eks. 55-59-årige kvinder på Bornholm). Dette skyldes, at den rela-tive stikprøveusikkerhed for sådanne små grupper er høj i AKU, hvor-imod den er ikke-eksisterende i den registerbaserede ledighed.Når man ønsker en præcis opgørelse over den registrerede ledighedpr. a-kasse.Når man ønsker at samkøre ledigheden med andre registerbaseredebaggrundsvariable, såsom uddannelse, herkomst og oprindelsesland.
••
2. Definitoriske forskelle på de to ledighedsbegreberDen internationaleledighedsdefinition
Som fastlagt af den internationale arbejdsmarkedsorganisation ILO i 1983 erman per definition ledig (eller om man vil arbejdsløs) når man, for en givenreferenceperiode, samtidig opfylder følgende tre udsagn:1. Er helt uden arbejde2. Er til rådighed for et arbejde3. Er aktivt jobsøgende
Den registerbaseredeledighedsstatistik
Danmarks Statistik har siden 1979 udarbejdet og offentliggjort statistik overden registerbaserede ledighed i Danmark. Den registerbaserede ledigheds-statistik er en månedlig totaltælling over samtligeregistreredeledige, dvs.samtlige dagpengemodtagere og arbejdsmarkedsparate kontanthjælps-modtagere. De månedlige ledighedstal opgøres i form af volumenmåletfuld-tidsledige2.Data vedrørende de ledige kontanthjælpsmodtagere leveres af arbejds-markedsstyrelsen (AMS), og opgøres med udgangspunkt i oplysninger ompersonernes matchkategori, og om der er foretaget en udbetaling af kontant-og/eller starthjælp. Gruppen af ledige kontanthjælpsmodtagere er kende-tegnet ved at de har matchkategori 1-3, ikke modtager aktivering samt eruden midlertidig fritagelse for rådighed. Data vedrørende de ledige dag-pengemodtagere stammer fra arbejdsdirektoratets Register for Arbejds-Marked (RAM), som indeholder antallet af dagpengemodtagere, inklusivudbetalte G-dage3. For dagpengemodtagerne skal a-kasserne inden udbeta-ling af dagpenge sikrer, at personerne er arbejdsmarkedsparate og dermedledige.Den registerbaserede ledighedsstatistik er ikke i fuld overensstemmelse medden internationale ILO-definition af ledighed. De væsentligste afvigelser er:•at studerende og pensionister aldrig bliver registreret som ledige, dade hverken modtager dagpenge eller kontanthjælp.
Fuldtidsledige (eller rettere personer omregnet til fuld tid), er et volumenmål over summen aftimer for hvilke dagpengemodtagerne og kontanthjælpsmodtagerne vurderes at være arbejds-markedsparate samtidig med at de ikke er i aktivering.3G-dage er en arbejdsgiverbetalt dagpengegodtgørelse, som kan udbetales de første tre dage,hvor personen er helt eller delvis ledig.
2
2
•
at ledigheden opgøres som et volumenmål (omregning til fuldtidsle-dige), hvorved de deltidsledige i referenceperioden inkluderes i ledig-hedstallet.
AKU – internationaldefinition
Arbejdskraftundersøgelsen har været udarbejdet og offentliggjort af Dan-marks Statistik siden 1984. Undersøgelsen er udkommet kvartalsvist siden1994.Arbejdskraftundersøgelsen udarbejdes på baggrund af en kvartalsvis stik-prøvebaseret spørgeskemaundersøgelse og er derfor behæftet med stikprøve-usikkerhed. Da der er tale om en spørgeskemaundersøgelse, der dækker helebefolkningen, kan arbejdskraftundersøgelsen belyse arbejdsmarkedstilknyt-ningen for alle grupper i befolkningen, uanset om de er omfattet af dagpenge-systemet, kontanthjælpssystemet eller ingen af delene.Arbejdskraftundersøgelsen følger de internationalt anvendte definitioner påbeskæftigelse og ledighed. Det betyder, at man bliver betragtet som beskæfti-get, hvis man har arbejdet mindst en time i referenceugen, mens man bliverbetragtet som ledig hvis man simultant opfylder følgende operationaliseringaf de tre førnævnte udsagn fra den internationale ledighedsdefinition:−−−Er helt uden arbejde,Kan tiltræde et job indenfor de nærmeste to ugerHar været aktivt jobsøgende indenfor de sidste fire uger
Denne definition indebærer, at man enten tælles som ledig eller som beskæf-tiget i hele referenceugen, der regnes således ikke med ”deltidsledige” i ar-bejdskraftundersøgelsen. Ovenstående operationalisering er anbefalet af ILOog Eurostat, hvilket betyder, at de indsamlede data er sammenlignelige medtilsvarende data fra de øvrige EU-lande, og alle andre lande, der udarbejderledighedsstatistik efter ILO’s retningslinjer. Det gør AKU-tallene oplagte tilsammenligninger af ledigheden på tværs af landegrænser.Konklusion
Den største forskel på de to ledighedsbegreber er, at den registerbaseredeledighed er en månedlig totaltælling, mens arbejdskraftundersøgelsen er enkvartalsvis stikprøvebaseret spørgeskemaundersøgelse. Endvidere opfylderden registerbaserede ledighed ikke i samme omfang som arbejdskraftunder-søgelsen ILO-definitionen af ledighed. Et resultat af dette er, at statistikkernesenheder er forskellige. AKU-ledigheden opgøres i personer, mens den regi-strerede ledighed opgøres i fuldtidspersoner, dvs. at man i AKU’en altid tællersom 0 eller 1 arbejdsløs, mens den registrerede ledighedsstatistik også inklu-derer deltidsledige, der medregnes med deres respektive andele i den sam-lede fuldtidsledighed.
3. Kvantitative forskelle på de to ledighedsbegreberI AKU for 2008 bliver908.000 personer uden jobtil 98.000 ledige
Figur 1 nedenfor viser hvordan de 908.000 (afrundet til hele tusinder) ikke-beskæftigede personer i arbejdskraftundersøgelsen i 2008 fordeler sig blandtmodtagere af dagpenge eller kontanthjælp, personer under uddannelse ogpersoner, der i øvrigt er uden beskæftigelse.Det samlede antal ledige i arbejdskraftundersøgelsen fremkommer ved atspørge alle de ikke-beskæftigede personer, om de ønsker arbejde, søger ar-
3
bejde og kan tiltræde arbejde, som beskrevet ovenfor. Af de 908.000 ikke-beskæftigede i 2008 kan de 98.000 (igen afrundet til hele tusinder) herefterkarakteriseres som ledige.Figur 1.Opdeling af ’personeruden beskæftigelse’i AKU for 2008I alt uden beskæftigelse908 000
Modtager a-dagpengeeller kontanthjælp somledig44 000Vil havearbejde ?Søger arbejdeaktivt ?
Studerende,skoleelever227 000
Uden beskæf-tigelse i øvrigt637 000
Ja41 000Ja38 000
Nej4 000Nej3 000
Ja78 000
Nej148 000Nej50 000
Ja113 000Ja49 000
Nej525 000Nej64 000
Ja28 000
Kan tiltrædejobbet ?
Ja35 000
Nej3 000
Ja21 000
Nej7 000
Ja42 000
Nej7 000
98 000I alt arbejdsløse
Godt en tredjedel af deAKU-ledige er samtidigregistreret ledige
Den venstre søjle i figur 1 repræsenterer de ikke-beskæftigede personer dermodtager dagpenge eller kontanthjælp. Det fremgår at kun 35.000 personeraf de 98.000 AKU-ledige, eller lidt mere end 1/3-del, modtager dagpengeeller kontanthjælp, hvorved de ligeledes er inkluderet i den registerbaseredeledighedsstatistik.Tabel 1 viser, hvor store andele forskellige persongrupper udgør af den sam-lede AKU-ledighed i 2008. Heraf fremgår det fx at 35,7 pct. af de AKU-ledigesamtidig er ledige ifølge den registerbaserede ledighedsstatistik.
Tabel 1
AKU-ledige i 2008
DagpengemodtagereKontanthjælpsmodtagereStuderende, skoleeleverØvrige AKU-ledigeTotal
Antal
30 0005 00021 00042 00098 000
Procent
30,84,921,742,6100
Godt halvdelen af deregistrerede ledige er ogsåledige ifølge AKU
Ser man i stedet på alle 15-66-årige i AKU’en og deres markeringer i den regi-sterbaserede ledighedsstatistik, er billedet som det fremgår af tabel 2. Kunlige godt halvdelen (35.000 ud af 66.000), svarende til 53,0 pct., af de regi-strerede ledige er samtidig AKU-ledige i 2008. De øvrige 31.000 er, ifølgeAKU, enten beskæftigede eller udenfor arbejdsstyrken. Heraf står de 21.000som beskæftigede, mens yderligere små 10.000 står uden for arbejdsstyrken.
4
Tabel 2.Beskæftigelsesstatus i AKUfor modtagere af diverseoverførselsindkomster
Ydelsesmarkeringer og AKU-status (15-66 årige)Beskæftigede AKU-ledige Uden for arbejdsstyrkenTotalDagpenge18.00030.0006.00054.0001%31%1%1%Kontanthjælp3.0005.0004.00012.0000%5%0%0%Efterløn....154.000 154.000....19%4%Studerende..21.000205.000 226.000..21%25%6%Pensionist....304.000 305.000....38%8%Arbejdsløs uden dagpenge..33.00025.00058.000..34%3%2%Uden markeringer2.806.0008.000113.000 2.926.00099%8%14%78%Total2.827.00098.000810.000 3.736.000
Opsummering:Fra denregisterbaserede ledighedtil AKU-ledigheden
Starter man med den registrerede ledighed og ønsker at bevæge sig til AKU-ledigheden, skal man først se på de lediges adfærd. Her fjerner man de regi-strerede ledige, der:−−−har haft mindst én times betalt arbejdeikke har søgt job aktivt indenfor den sidste månedikke kan starte i et nyt job indenfor 14 dage
Herved når man frem til fællesmængden af ledige personer i hhv. AKU og denregisterbaserede statistik. For at nå den fulde ledighed i AKU skal man her-efter tilføje jobsøgende studerende og øvrige ledige uafhængigt af deres even-tuelle forsørgelsesydelser. Det samlede ’regnestykke’ er opstillet i tabel 3nedenfor for hhv. 2007 og 2008.Tabel 3
Registrerede ledige i alt
Er beskæftigede mindst 1 timeEr ikke aktivt jobsøgende eller kan ikke starteindenfor 14 dageAKU-ledige, som også er reg. ledige
Studerende AKU-ledigeØvrige AKU-ledigeAKU-ledige i alt
Registrerede ledige i alt
Er beskæftigede mindst 1 timeI 2008 bliver de 66.000registrerede ledigheds-berørte til 51.000fuldtidsledige i denofficielle statistik
200792.000
33.00016.00043.000
28.00044.000115.000
92.000
33.000
200866.000
21.00010.00035.000
21.00042.00098.000
66.000
21.000
Hvis man sammenholder registeroplysningerne med samtlige AKU’s respon-denter, og vægter resultaterne, er der som sagt 66.000 personer i alderen 15-66 år, der modtog enten dagpenge eller kontanthjælp i 2008. Omregnes disse66.000 personer til fuldtidsledige får man de 51.000 der er den officielle regi-sterbaserede årsledighed for 2008.
5
4. Historisk udvikling for de to ledighedsbegreberI 1990’erne var der et overraskende stort sammenfald i udviklingen af de toledighedsstatistikker. Niveauerne startede dog fra forskellige udgangs-punkter, da arbejdskraftundersøgelsen første gang blev udgivet kvartalsvis i1994. Niveauerne har så nærmet sig hinanden i løbet af halvfemserne, og harfulgtes ganske tæt fra 1999-2006, for derefter i 2007, at fjerne sig frahinanden igen, denne gang dog med den registerbaserede ledighed som denlaveste, jf. figur 3.Figur 2.Udviklingen i de toledighedsserier,1994-20001716151413121110987654321094Q294Q394Q495Q195Q295Q395Q496Q196Q296Q396Q497Q197Q297Q397Q498Q198Q298Q398Q499Q199Q299Q399Q400Q100Q200Q300Q4
Procent af arbejdsstyrken
Registreret ledighedAKU-ledighed
Det skal bemærkes, at diagrammet over 90’erne viser den gamle definition af registreret ledige, mens dennye definition er anvendt i diagrammet over udviklingen fra og med 2000. Forskellen i de to definitionersvarer til at ledighedskurven efter den nye definition er parallelforskudt ca. 0,5 procentpoint ned ad, iforhold til den tilsvarende kurve for den gamle definition af registreret ledige. Overgangen til ny definitionhar bl.a. betydet at feriedagpengemodtagere ikke længere medregnes som ledige i den register-baseredeledighedsstatistik.
8Procent af arbejdsstyrken7AKU-ledighedenRegistreret ledighed
Figur 3.Udviklingen i de toledighedsserier,2000-2008
6
5
4
3
2
1
023200041220013412200234122003341220043412200534122006341220073412008
Det skal her bemærkes, at der i forbindelse med omlægningen af AKU’en i 2007 skete en betydelig reduk-tion i stikprøveusikkerheden og samtidig en ændring i beregningen af ledigheden. Dette har hævet ni-veauet for AKU-ledigheden. Niveauændringen sker fra 4. kvt. 2006 til 1. kvt. 2007, det må altså formodes,at den kraftige stigning, der sker her (ikke mindst i forhold til udviklingen i den registerbaserede ledighed),til dels kan forklares med AKU-omlægningen og en deraf mindskede stikprøveusikkerhed.
6
Teoretiske argumenter forflere AKU-ledige, der ikkesamtidig er registreretledige siden 2007
Fra og med 1. januar 2007 er de to ledighedsniveauer udviklet sig forskelligt,således at AKU-ledigheden nu ligger højere end den registerbaseredeledighed. Der er en række teoretiske argumenter for, at der er relativt mangeAKU-ledige (sammenlignet med den registerbaserede statistik) under enhøjkonjunktur med lav ledighed som i 2008, disse er:•Den øgede efterspørgsel på arbejdskraft, vil typisk medføre, atpersoner uden arbejde begynder at søge mere aktivt, hvad enten demodtagere dagpenge/kontanthjælp eller ej. Dette gælder ogsågruppen af studerende og pensionister, som derved vil kunne indgå iAKU-ledigheden, men aldrig i den registerbaserede ledighed.Når ledigheden er meget lav må det samtidig formodes, at en relativstor del af ledigheden stammer fra personer der er i gang med et job-skifte, eller netop er blevet færdig med en uddannelse. Hvis detteskifte går så hurtigt, at personen ikke når at modtage dagpenge ellerkontanthjælp mellem de to jobs, vil personen aldrig nå at optræde iden registerbaserede ledighedsstatistik, hvorimod han stadig kan nåat blive betragtet som AKU-ledig.Når ledigheden er lav er efterspørgslen på arbejdskraft stor, hvorvedder opbygges et stort pres for at få flere i arbejde, hvilket igen betyderat de personer (på dagpenge eller kontanthjælp), der pga. manglenderådighed udelukkende figurerer i den registerbaserede ledigheds-statistik sandsynligvis mindskes.Når ledigheden er lav er forsikringsgraden ofte mindre, hvilket blandtandet har været tilfældet i 2008. Dette medfører at færre personer harmulighed for at modtage dagpenge (eller kontanthjælp, hvis de haren vis formue), hvis de må forlade deres job, hvormed de ikke læn-gere vil kunne optræde i den registerbaserede ledighedsstatistik.
•
•
•
Lavt ledighedsniveau giverrelativt mindre overlapmellem de to ledigheds-begreberFigur 4Andelen af registreredeledige i AKU,
Figur 4 nedenfor viser antallet af AKU-ledige fordelt på personer, som erregistrerede ledige og øvrige AKU-ledige. Det fremgår at i perioder med højledighed, er der en høj andel af registrerede ledige blandt AKU-ledige. Detteer i tråd med de fire teoretiske argumenter ovenfor.AKU-ledigeRegistrerede ledige i AKUØvrige AKU-ledige
180.000160.000140.000120.000100.00080.00060.00040.00020.0000
56%56%49%51%
60%52%47%38%36%
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
7