Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
816727_0001.png
816727_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
22. marts 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 23. februar 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 245 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Lennart Damsbo-Andersen (S).
J.nr. 2010-0004139

Spørgsmål nr. 245:

”Hvilke konsekvenser mener ministeren, det har for borgere, når de rammes afsanktioner under varighedsbestemmelserne i lov om en aktiv beskæftigelsesind-sats?”

Endeligt svar:

Jeg går ud fra, at spørgeren er interesseret i de sanktioner, der gives i forbindelsemed, at en borger på kontanthjælp ikke opfylder sin pligt til at udnytte sine ar-bejdsmuligheder aktivt.Jeg mener, at det er vigtigt at have et system, hvor en kontant- eller starthjælps-modtager, der ikke udnytter sin rådighedspligt, får en sanktion. Sanktionen gives jonetop for at fremme rådigheden og være medvirkende til at bringe kontant- ellerstarthjælpsmodtageren tilbage til arbejdsmarkedet.Når en borger modtager kontanthjælp, skal borgeren udnytte sine arbejdsmulighe-der aktivt. Det sker bl.a. ved, at borgeren søger arbejde, kommer til samtaler, somjobcenteret har indkaldt til, og deltager i rimelige tilbud, der skal hjælpe borgeren ibeskæftigelse.I februar 2009 indgik et bredt flertal i folketinget bestående af Socialdemokraterne,Dansk Folkeparti, De Radikale, Venstre og De Konservative en aftale om en afbu-reaukratisering af bl.a. sanktionsreglerne for kontant- og starthjælpsmodtagere. Iden forbindelse var regeringen meget opmærksom på, at det kan have store konse-kvenser for en kontant- og starthjælpsmodtager og dennes familie, hvis pågældendefår en sanktion på grund af, at rådighedspligten ikke er overholdt. Det blev derforfastslået i lov om aktiv socialpolitik, at der kun kan gives en sanktion, hvis borge-ren ved fx afgivelse af et tilbud skriftligt bliver informeret om konsekvensen af ik-ke at møde i tilbuddet. Kommunen skal også oplyse borgeren om, hvordan pågæl-dende igen bliver berettiget til hjælp.Min holdning er derfor, at kontant- og starthjælpsmodtagerne på baggrund af denvejledning de får, er fuldt orienteret om, at de kan få en sanktion, hvis de ikke op-fylder deres rådighedspligt. Samtidig ved kontant- og starthjælpsmodtagere, hvad
de skal foretage sig for igen at blive berettiget til hjælp, hvis de skulle få en sankti-on, og har dermed mulighed for at begrænse den påvirkning, sanktionen får fordem og deres familie.Sanktionerne er endvidere fastsat, så der er taget hensyn til, at personerne fortsatskal have tilstrækkelige midler til at forsørge sig selv.Hvis en kontant- eller starthjælpsmodtager har en rimelig grund til ikke at udnyttesine arbejdsmuligheder, får pågældende ikke en sanktion. For personer, der har an-dre problemer end ledighed, skal kommunen endvidere altid vurdere, om der udover de almindelige rimelige grunde er andre forhold, der kan begrunde, at der ikkeskal gives en sanktion for den manglende udnyttelse af arbejdsmulighederne.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2