Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. februar 2010 stillet følgende spørgsmål nr.223 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Lorentzen Dehnhardt (SF).
2. marts 2010J.nr. 2010-0003146
”Ministeren bedes kommentere vedlagte henvendelse om unge med ADHD, somkan have svært ved at fastholde et arbejde.”
Det gør altid indtryk at læse beretninger fra unge mennesker med psykiske lidelsereller fra deres pårørende. For der er ingen tvivl om, at mange – som de unge medADHD - kæmper med store problemer forårsaget af deres sygdom eller lidelse. Deter problemer, som vi som samfund selvfølgelig skal hjælpe dem med at overvinde.Der, hvor vandene skilles, er, hvordan vi bedst hjælper de unge med psykiske lidel-ser. I regeringen er vi ikke af den overbevisning, at vi kan løse problemerne, hvisblot kontanthjælpssatsen bliver sat op.Tværtimod gør vi efter vores mening de unge en bjørnetjeneste ved at fastholdedem på offentlig forsørgelse. Vi skal i stedet satse på at udvikle de ressourcer, somogså unge med psykiske lidelser har.Derfor gælder det om aktivt og målrettet at hjælpe de unge mennesker med at få dekompetencer, der er nødvendige for, at de kan få sig en uddannelse eller kommeind på arbejdsmarkedet.I den forbindelse vil jeg nævne aftalen ”Flere unge i uddannelse og Job”, som rege-ringen indgik med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre inovember 2009. Aftalen indeholder en række initiativer, der skal hjælpe unge i ud-dannelse og job. F.eks. vil jobcenteret få mulighed for også at give mentorstøtte tilde udsatte unge, der går i gang med en ordinær uddannelse. Aftalen betyder samti-dig, at der igangsættes en særlig indsats målrettet unge under 30 år, der hænger fasti ledighed. Initiativet ’Ny Chance til unge’ skal få flere af disse unge ud i virksom-hedsrettede aktive tilbud, da erfaringerne viser, at det kan hjælpe de unge ind påarbejdsmarkedet.
Hvis situationen er således, at det ikke er muligt at få den unge i ordinært arbejdeeller uddannelse, er der mulighed for at tilbyde de unge revalidering, fleksjob ellerførtidspension.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2