Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 29. januar 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 212 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Morten Østergård (R).
26. februar 2010Sagsnr. 2010-0002806
Spørgsmål nr. 212:
Vil ministeren, i forlængelse af samrådet den 27. januar 2010 om AMU alm. del -samrådsspørgsmål Y og Z, redegøre for, hvilke saglige hensyn, der ligger bag etadministrativt gennemført generelt burkaforbud blandt statens ansatte, herunder omman med henvisning til Statsministerens udmelding herom, sagligt kan afskedigedeevt. statsansatte, der måtte bære burka? ”Endeligt svar:
Der findes ikke et administrativt gennemført forbud. Men der gælder helt særligekrav til ansatte på det offentlige arbejdsmarked, da borgerne ikke på samme mådesom kunderne i den private sektor kan fravælge de funktioner, som varetages afden offentlige sektor. Samtidig er en række jobs i den offentlige sektor kendetegnetved direkte borgerkontakt.I den nyligt offentliggjorte afrapportering fra Arbejdsgruppen om burka, niqab oglignende beklædning er der taget stilling til hvilke hensyn, der er saglige ved ansæt-telse af kvinder med burka.Arbejdsgruppen udtaler på baggrund af en sag om en burkaklædt dagplejemor, at”… brug af for eksempel burka, niqab og lignende beklædning i praksis uforeneligtmed at passe børn i både kommunale dagtilbud og private pasningsordninger. Deter det ikke mindst på grund af de vanskeligheder, dette indebærer for kommunika-tionen med børnene. Den enkelte kommune kan således forbyde brug af burka, ni-qab og lignende beklædning i kommunale dagtilbud og private pasningsordningerpå baggrund af saglige og nødvendige krav til de personer, der skal varetage opga-ven.Det er i forlængelse af det omtalte eksempel arbejdsgruppens vurdering, at brug afburka, niqab og lignende beklædning generelt er uforeneligt med at løse offentligeopgaver, der indebærer direkte borgerkontakt. Hensynet til at sikre en åben og tro-værdig kommunikation med borgeren gør det nødvendigt, at den ansatte har synligtansigt i mødet med borgeren.Dette hensyn gælder for ansatte i kommunale dagtilbud og private pasningsordnin-ger samt mere generelt for ansatte i den offentlige sektor med direkte borgerkon-takt, herunder for eksempel sundhedspersonale, lærere og hjemmehjælpere.
Hvis stillingen ikke medfører direkte kontakt med borgeren, vil der være andrehensyn, der efter en konkret vurdering vil kunne anses som saglige, og som vilkunne begrunde, at offentligt ansatte ikke vil kunne bære burka, niqab eller lignen-de beklædning. Det gælder for eksempel hensyn til sikkerhed, sundhed og hygiej-ne. Men det gælder også hensyn til at deltage i den interne dialog på arbejdspladseni forbindelse med for eksempel mødeaktiviteter eller dialog med eksterne samar-bejdspartnere.”Staten er underlagt den almindelige arbejdsretslige lovgivning, herunder reglerneom forbud mod forskelsbehandling. Det er derfor op til domstolene i sidste ende atvurdere, hvad der er et sagligt hensyn.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2