Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 15. januar 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 179 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Eigil Andersen (SF).
4. februar 2010J.nr. 2010-0001840
”Ministeren bedes redegøre for, inden for hvilke områder hun finder der er "godebeskæftigelsesmuligheder" og "rigtig gode beskæftigelsesmuligheder" i de 5regioner?”Endeligt svar:
Arbejdsmarkedsbalancen er udviklet i samarbejde mellem Arbejdsmarkedsstyrel-sen og de fire beskæftigelsesregioner og er et af de redskaber, der benyttes til atvurdere jobmulighederne på det danske arbejdsmarked.Arbejdsmarkedsbalancen viser således jobmulighederne på de regionale arbejds-markeder fordelt på 1.100 stillingsbetegnelser. Balancen kombinerer regionale datafor virksomhedernes rekrutteringssituation, ledighed, beskæftigelse og jobåbningerog foretager en objektiv kategorisering af de 1.100 stillingsbetegnelser i kategori-erne ’rigtig gode jobmuligheder’, ’gode jobmuligheder’ og ’mindre gode jobmulig-heder’.Den aktuelle balance, som blev offentliggjort d. 18. december 2009, og som gælderfor 1. halvår 2010, viser, at den økonomiske krise har medført, at der er blevet fær-re stillingsbetegnelser med gode eller rigtig gode jobmuligheder. Færre virksomhe-der end tidligere har således forgæves forsøgt at rekruttere arbejdskraft.Den aktuelle balance viser, at ca. 60 pct. af stillingsbetegnelserne har gode ellerrigtig gode jobmuligheder (heraf 5 pct. med ’rigtig gode jobmuligheder’). Sammeandel var for 1. halvår 2009 lige knap 85 pct. (heraf 17 pct. med ’rigtig gode job-muligheder’).Som eksempler på stillingsbetegnelser, der i den aktuelle balance har ’gode jobmu-ligheder’ i alle fire regioner kan nævnes automekaniker, bogholder, industrislagter,kemiingeniør og lærervikar.For alle 4 beskæftigelsesregioner viser balancen endvidere, at der især efterspørgesuddannet arbejdskraft med kvalifikationer på et højere niveau. Der er især mangestillingsbetegnelser med ’rigtig gode jobmuligheder’ indenfor sundhedsområdet.
Det er stillinger som læge, sygeplejerske, bioanalytiker, radiograf, lægesekretær oguddannet plejepersonale.Herudover er der i Beskæftigelsesregion Hovedstaden-Sjælland stillingsbetegnelsermed ’rigtig gode jobmuligheder’ indenfor områderne ’akademisk arbejde’, ’pæda-gogisk, socialt og kirkeligt arbejde’ og ’it og teleteknik’. Det er stillinger som in-geniør, pædagog, socialrådgiver og IT-specialist.I Beskæftigelsesregion Midtjylland er de øvrige stillingsbetegnelser, der har ’rigtiggode jobmuligheder’, også indenfor områderne ’pædagogisk, socialt og kirkeligtarbejde’ og ’it og teleteknik’. Det er stillinger som pædagog, socialrådgiver og IT-specialist.I Beskæftigelsesregion Nordjylland er de øvrige stillingsbetegnelser, der har ’rigtiggode jobmuligheder’ hovedsageligt indenfor ’akademisk arbejde’ og ’it og teletek-nik’. Det er stillinger som økonomicontroller, tandlæge og IT-specialist.I Beskæftigelsesregion Syddanmark er de øvrige stillingsbetegnelser, der har ’rigtiggode jobmuligheder’ også indenfor områderne ’pædagogisk, socialt og kirkeligt ar-bejde’ og ’akademisk arbejde’. Det er stillinger som pædagog, tandlæge, økonomi-controller og revisor.Yderligere information om jobmulighederne for specifikke stillingsbetegnelser kanfindes påwww.ams.dk/balance,hvorfra der linkes direkte til de regionale arbejds-markedsbalancer på regionernes hjemmesider.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2