Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
796057_0001.png
796057_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 15. januar 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 178 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Eigil Andersen (SF).
8. februar 2010J.nr. 20100006727/2010-0001835

Spørgsmål nr. 178:

”Hvad er ministerens syn på at sætte et udrednings- og analysearbejde i gang, somkan skabe overblik over følgende:- en status-redegørelse vedrørende central, dermatologisk og arbejdsmiljømæssigviden om arbejdsbetinget eksem, herunder udpege eventuelle væsentlige mangler ivores viden.- udarbejdelse af forslag til, hvordan den manglende viden kan fremskaffes.- kortlægning af tilgængelige værnemidler og teknologi til at minimere kontaktek-sem. Desuden en vurdering af, i hvor høj grad disse midler forsinker arbejdets ud-førelse eller ej.- identifikation af behov for teknologisk udvikling, herunder også for udvikling afnye værnemidler.- udvikling af inovations-ideer inden for produkter, design og metoder til minime-ring af kontakteksem, f.eks. ved at bringe opfindere/designere, dematologer, im-plementeringsspecialister, producenter m.fl. sammen, samt en vurdering af, hvorrealistisk eller ej det er at få disse ideer realiseret, og i hvor lille eller i hvor højgrad ideerene vil forsinke arbejdets udførelse?- identifikation af barrierer for anvendelse af dermatologisk, teknologisk og ad-færdsmæssig viden til forebyggelse af kontakteksem.”

Endeligt svar:

Jeg har bedt det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) om en forsk-ningsmæssig status for arbejdsbetingede hudlidelser. NFA oplyser bl.a. følgende:”Arbejdsbetingede hudlidelser rammer mange, ofte yngre, arbejdstagere tidligt ideres erhvervsforløb.
Arbejdsbetingede hudlidelser er den hyppigst anerkendte arbejdsbetingede lidelse(jf. data fra Arbejdsskadestyrelsen), hvoraf hovedparten er kontakteksem.Det er typisk ansatte i job og brancher med vådt arbejde, der har mange arbejdsbe-tingede hudlidelser, og forskellige studier har vist, at der med passende indsats, eret betydeligt potentiale for forebyggelse.Der foreligger en del viden, som vil kunne anvendes i virksomhederne. Erfaringerfra NFA´s forskellige aktiviteter tyder på, at en mere generel udbredelse af videns-baserede anbefalinger vil kunne hjælpe mange arbejdstagere med risiko for ar-bejdsbetingede hudlidelser i forbindelse med vådt arbejde."Arbejdstilsynet har supplerende oplyst, at Arbejdsmiljøforskningsfonden, somhvert uddeler ca. 60 mio. kr., har prioriteret kemiområdet i sin forskningsstrategi.På nuværende tidspunkt er der givet støtte til følgende tre projekter, der er relaterettil hudområdet:
Arbejdsbetingede hudlidelser hos frisører. Projektet forventes afsluttet i 2011Arbejdsbetinget håndeksem i sundhedssektoren. Projektet forventes afsluttet i2011Redskaber til standardiseret kortlægning af allergifremkaldende og hudirrite-rende kemiske stoffer på danske arbejdspladser. Projektet forventes afsluttet i2011Der vil også være mulighed for at søge Arbejdsmiljøforskningsfonden om støtte tilyderligere forskning inden for hudområdet igen den 1. september 2010.På denne baggrund vurderer Arbejdstilsynet, at der allerede foreligger en del rele-vant viden, som kan bruges i de forebyggende aktiviteter, der foregår. Der er ogsåiværksat projekter, der forventelig vil give ny viden til at forebygge hudlidelser.Endelig er der også mulighed for, via Arbejdsmiljøforskningsfonden, at søge ommidler til nye projekter om forebyggelse af hudlidelser.Jeg er enig i Arbejdstilsynets vurdering, og som jeg ser det, er det vigtigt, at denbetydelige viden, der allerede foreligger, nyttiggøres i de relevante brancher og job.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2