Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
795992_0001.png
795992_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. januar 2010 stillet følgende spørgsmål nr.145 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
8. februar 2010J.nr. 2010-0000899

Spørgsmål nr. 145:

”Hvad er ministerens kommentar til, at en undersøgelse fra StatsforvaltningenMidtjylland viser, at 49 % af de sager, hvor kommuner i regionen har stoppet udbe-taling af sygedagpenge, er sket på et forkert grundlag, bl.a. hvor borgeren ikke erblevet spurgt om årsagen til manglende fremmøde til en samtale, som f.eks. kanvære at vedkommende er blevet indlagt på sygehuset?”

Endeligt svar:

Den praksisundersøgelse, der refereres til i spørgsmålet, drejer sig om kommuner-nes praksis i sager om bortfald af ret til sygedagpenge i de situationer, hvor den sy-gemeldte afviser at modtage relevant behandling eller optræning, forhaler helbre-delsen eller undlader at medvirke til kommunens opfølgning.At så stor en procentdel af de undersøgte sager vil blive hjemvist eller ændret, hvisder var tale om en klagesag, er simpelthen ikke godt nok. Det er jeg sikker på, atkommunerne kan gøre meget bedre.Det siger sig selv, at det er en alvorlig sag at standse udbetalingen af en forsørgel-sesydelse. Det er derfor meget vigtigt, at kommunerne sikrer, at betingelserne ilovgivningen er opfyldt.Den sygemeldte skal naturligvis kende konsekvenserne af ikke at medvirke i syge-opfølgning og skal have en mulighed for at belyse omstændighederne omkring denmanglende medvirken, inden der træffes en afgørelse i sagen. Derudover skal densygemeldte orienteres om betingelserne for at kunne få genoptaget udbetalingen afsygedagpenge.Praksisundersøgelsen giver ikke kun de involverede kommuner, men samtlige aflandets kommuner et dokumenteret grundlag for at udvikle og forbedre kvalitetenaf deres sagsbehandling og afgørelser på dette område.Jeg har således en forventning om, at undersøgelsen betyder, at kommunerne æn-drer adfærd og følger anbefalingerne i statsforvaltningens undersøgelse.
For en god ordens skyld skal jeg oplyse, at praksisundersøgelsen omhandler afgø-relse om stop af sygedagpenge fra før 6. juli 2009. Efter de dagældende regler mi-stede den sygemeldte retten til sygedagpenge, og havde ikke mulighed for at for-tryde den manglede medvirkning.Der er imidlertid foretaget en ændring af sygedagpengelovens bestemmelse ommanglende medvirken, som trådte i kraft 6. juli 2009. Det betyder, at sygedagpen-gene alene falder bort,så længeden sygemeldte ikke medvirker. Den sygemeldtekan derfor igen få udbetalt sygedagpenge fra det tidspunkt, hvor den pågældendeigen medvirker i opfølgningen. Men det skal ske senest 4 uger efter, at sygedag-pengene blev stoppet.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2