Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
11. januar 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 21. december 2009 stillet følgende spørgs-mål nr. 143 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Lennart Damsbo-Andersen (S).
J.nr. 20090096139/2009-0022433
”Den indgåede aftale om Forebyggelsesfonden indeholder en beslutning om, at derafholdes opstartsmøder på større byggepladser. Hvilke tiltag vil ministeren iværk-sætte for at sikre, at antallet af arbejdsulykker mindskes på mindre byggerier samtsmå og mellemstore virksomheder?”
Jeg vil først gøre opmærksom på, at den aftale om Forebyggelsesfonden, der blevindgået i november 2009, ikke indeholder et initiativ om afholdelse af opstartsmø-der på større byggepladser.Derimod har jeg i november 2009 lanceret et nyt initiativ om dialogmøder. Det be-tyder, at Arbejdstilsynet hver måned vil tilbyde 15-20 byggepladser et dialogmødemed alle involverede parter på den enkelte byggeplads, før byggeriet for alvor går igang. Formålet med møderne er at forebygge ulykker og sikre, at byggeriet kom-mer godt fra start.Herudover har jeg bedt Arbejdstilsynet om at igangsætte følgende nye initiativerfor at mindske antallet af arbejdsulykker:Arbejdstilsynet har siden november 2009 udført en række nålestiksaktioner iform af byggepladsaktioner. De fire årlige byggepladsaktionsdage, som Ar-bejdstilsynet hidtil har gennemført, vil således frem til udgangen af 2010 blivesuppleret med 40 ekstra aktionsdage i forskellige områder af landet. Ved nåle-stiksaktionerne gennemgår Arbejdstilsynet byggepladserne med fokus på at fo-rebygge fald- og nedstyrtningsulykker.Siden december 2009 er der på Arbejdstilsynets hjemmeside offentliggjort enløbende opdateret statistik over anmeldte arbejdsulykker. Formålet er at synlig-gøre omfanget af arbejdsulykker i Danmark. Større synlighed om arbejdsulyk-ker skal medvirke til at øge bevidstheden om sikkerhed og forebyggelse, da fo-rebyggelse er det bedste værn mod arbejdsulykker.Arbejdstilsynet har siden december 2009 sat fokus på de virksomheder, der i2008 anmeldte mere end 100 arbejdsulykker. Arbejdstilsynet vil tilbyde virk-somhederne et dialogmøde om ulykkesforebyggelse. Formålet er at støtte virk-
somhederne i at skabe en bedre sikkerhedskultur, så de selv bliver i stand til atforebygge ulykker.Ud over disse helt nye initiativer er der tidligere iværksat en række andre initiativerfor at mindske antallet af arbejdsulykker. Eksempelvis kan nævnes:Fordobling af bøder ved ulykker, der medfører dødsfald eller alvorlige person-skader.Skærpede regler vedrørende bygherrer, som skal sikre en bedre planlægning iprojekteringsfasen.Nye regler om, at udenlandske virksomheder skal lade sig registrere i Registerover Udenlandske Tjenesteydelser (RUT-Registeret), sådan at Arbejdstilsynetfår lettere ved at finde disse virksomheder og kontrollere, om arbejdsmiljøreg-lerne overholdes.Fokus på landbruget, bl.a. gennem tilsyn og samarbejde mellem Arbejdstilsynet,Landbrugets organisationer og Dansk Landbrugsrådgivning om forebyggelse afulykker. Som et resultat heraf vil landbrugets organisationer også gennemføreen sikkerhedskampagne.Herudover arbejder Arbejdstilsynet målrettet på at forebygge arbejdsulykker viaArbejdstilsynets ordinære tilsynsaktiviteter, herunder screening af alle danske virk-somheder.Som det fremgår, er der allerede iværksat en lang række initiativer for at reducereantallet af arbejdsulykker. Jeg forventer, at disse initiativer vil medvirke til at ned-bringe antallet af ulykker i alle virksomheder også mindre byggerier samt små ogmellemstore virksomheder.Samtidig vil vi til stadighed overveje nye initiativer, som kan medvirke til at ned-bringe antallet af arbejdsulykker.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2