Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 18. december 2009 stillet følgende spørgs-mål nr. 140 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålene er stillet efterønske fra Martin Henriksen (DF).
2. februar 2010J.nr. 2009-0022407
Spørgsmål nr. 140:”Vil ministeren oplyse, hvorvidt muslimske kvinder, der ikke vil give hånd tilmænd, står til rådighed for arbejdsmarkedet jf. tidligere beskæftigelsesministerClaus Hjort Frederiksens udtalelser til Politiken den 4. maj 2007?”
Endeligt svar:
Det er en betingelse for kontanthjælp, at kontanthjælpsmodtageren står til rådighedfor arbejdsmarkedet og aktivt søger at udnytte sine arbejdsmuligheder.En kommune har pligt til løbende at vurdere, om en kontanthjælpsmodtager fortsatopfylder betingelserne for at modtage hjælpen ved at udnytte sine arbejdsmulighe-der/være til rådighed. I rådighedsvurderingen indgår, om der er ”egenskaber” vedden ledige kontanthjælpsmodtager, der gør, at det ikke er muligt for den ledigekontanthjælpsmodtager at tage et ordinært arbejde. Således kan kontanthjælpsmod-tagerens sociale adfærd og generelle adfærd indgå i vurderingen.En kontanthjælpsmodtager, der uden rimelig grund afviser tilbud om arbejde, fåren sanktion i form af en engangsnedsættelse af kontanthjælpen.Er der tvivl om personens vilje eller evne til at udnytte sine arbejdsmuligheder, skalkommunen afprøve personens rådighed. Dette kan ske ved at give kontanthjælps-modtageren et tilbud. Møder personen ikke op, og er der ikke en rimelig grund tiludeblivelsen, kan kommunen ud fra en konkret vurdering træffe afgørelse om, atpersonen uden rimelig grund har afvist et tilbud.Konsekvensen af at afvise et tilbud er, at kontanthjælpsmodtageren mister retten tilkontanthjælp, så længe der står et tilbud åbent, som den pågældende kan tage imod.En kontanthjælpsmodtager skal aktivt søge at udnytte sine arbejdsmuligheder ogkan ikke begrænse sin rådighed til visse arbejdspladser.
Det kan altså konkluderes, at hvis en kontanthjælpsmodtager siger nej til et jobuden rimelig grund, så bortfalder enten en del af kontanthjælpen eller hele kontant-hjælpen. En kontanthjælpsmodtager kan ikke begrænse sin rådighed til bestemtearbejdspladser, hvor der ikke skal gives hånd.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2