Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 15. december 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 121 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Mette Frederiksen (S).
15. januar 2010J.nr. 2009-0022097
”Vil ministeren redegøre for rimeligheden i, at danskere, der opholder sig i udlan-det mere end et år for at uddanne sig eller arbejde, bliver sat på starthjælp efter deer vendt hjem? Der henvises konkret til sagen om Nina Kongstad fra Svendborg,der efter et længere ophold i USA er kommet hjem for at gå på barsel og nu får til-delt starthjælp, idet hun grundet hjertesygdom har været nødsaget til at afbryde sinuddannelse, jf. DR's hjemmeside d. 13. november 2009:http://www.dr.dk/Regioner/Fyn/Nyheder/Svendborg/2009/11/13/123351.htm?”
Reglerne om starthjælp udspringer af regeringsudspillet ”En ny udlændingepolitik”af 17. januar 2002, hvoraf det fremgår, at regeringen ville indføre et optjenings-princip for kontanthjælp. Som det fremgik af udspillet, gælder disse regler for såveludlændinge som danskere.Retten til kontanthjælp er betinget af, at ansøgeren har været udsat for en social be-givenhed og i øvrigt opfylder betingelserne for at få hjælp. Retten til kontanthjælper tillige betinget af, at ansøgeren har opholdt sig her i riget i sammenlagt 7 år in-den for de seneste 8 år.Regeringen indførte starthjælpen, fordi det bedre skulle kunne betale sig at arbejde.Baggrunden var, at kontanthjælpen holdt store grupper uden for arbejdsmarkedet,heriblandt forholdsvis mange indvandrere. Starthjælpen og introduktionsydelsensikrer, at langt flere indvandrere kommer ind på arbejdsmarkedet.Regeringen var ved starthjælpens indførelse opmærksom på, at danske statsborgeremed forudgående længere ophold i udlandet også var omfattet af de nye regler. Énvæsentlig forklaring herpå er overholdelsen af internationale konventioner, derkræver at danskere og udlændinge bliver behandlet ens, hvis de er i samme situati-on.Indførelse af introduktionsydelse og starthjælp har været en arbejdsmarkedspolitiskog integrationsmæssig succes. Det kan konstateres, at antallet af personer på hjælp
efter aktivloven er mindre, end det ellers ville have været. Samtidig er beskæftigel-sesfrekvensen for bl.a. indvandrerne blevet markant større.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2