Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
794384_0001.png
794384_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. december 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 102 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Lennart Damsbo-Andersen (S).
4. februar 2010J.nr. 2009-0021819

Spørgsmål nr. 102:

”Vil ministeren oplyse, om der på nuværende tidspunkt er fastsat en grænse for,hvor lang sagsbehandlingstiden må være, og hvis ikke, hvor lang tid mener mini-steren så det er rimeligt at lade borgere vente? Vil ministeren i forlængelse herafvære med til at fastsætte en grænse for, hvor længe det er rimeligt at vente på sags-behandling - og kunne løsningen evt. være at afskaffe varighedsbegrænsningen påsygedagpenge, som Socialdemokraterne længe har foreslået?”

Endeligt svar:

Beskæftigelsankenævnene hører under Indenrigs- og Socialministeriet. Jeg har der-for indhentet følgende svar på spørgsmålet fra Indenrigs- og Socialministeriet:”Statsforvaltningernes sagsbehandlingstider styres via årlige resultatkontrakter, derindgås mellem Indenrigs- og Socialministeriet og de enkelte statsforvaltninger, jf.besvarelse af spørgsmål 101. Resultatkontrakterne indeholder bl.a. mål for sagsbe-handlingstider og sagsafviklingen. Herudover gælder som et generelt princip, atsagsbehandlingen skal ske så hurtigt som det er muligt og forsvarligt indenfor degivne rammer, jf. Justitsministeriets Cirkulæreskrivelse nr. 73 af d. 4.6.1997, ommål for hurtig sagsbehandling mv.Indenrigs- og Socialministeriets langsigtede fokus for sagsbehandlingstiden pånævnsområdet er en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 13 uger. Indenrigs- ogSocialministeriet finder ikke anledning til at fastsætte yderligere grænser for sags-behandlingstiden.”Jeg er enig i, at vejen frem i denne sammenhæng må være at arbejde på at nedbrin-ge sagsbehandlingstiderne på den måde, som Indenrigs- og Socialministeriet harbeskrevet i dette svar og svaret på spørgsmål 101, så de sygemeldte får en så hurtigog god behandling i ankesystemet som muligt.En afskaffelse af varighedsbegrænsningen vil ikke løse dette problem. Tværtimodvil det tage fokus væk fra sygeopfølgningen i kommunerne.
Kommunerne har selv givet udtryk for, at varighedsbegrænsningen og udløb af for-længelsesmulighederne udgør vigtige fikspunkter såvel for den sygemeldte, somfor kommunen. Forklaringen er, at kommunen fokuserer på at færdigbehandle sy-gedagpengesagerne og få den sygemeldte tilbage i beskæftigelse inden udløbet afvarighedsbegrænsningen/forlængelsesmulighederne.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2