Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 13. oktober 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 10 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
11. november 2009J.nr. 20090077882/2009-0012366
”Hvad mener ministeren om det nuværende bødesystem i arbejdsmiljøsager, nårder i praksis ikke uddeles bøder til arbejdsgivere i sager om dårligt psykisk ar-bejdsmiljø – herunder mobning – selv om den skade lønmodtageren lider, kan væremindst lige så stor som ved fysiske arbejdsskader? Der henvises til omtale i gratis-avisen Urban 12. oktober 2009.”
Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:”En virksomhed kan straffes for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen med bø-de, hvis virksomheden overtræder klare, velkendte regler eller ikke efterkommer etpåbud fra Arbejdstilsynet.De strafferetlige regler gælder uafhængigt af, hvilket arbejdsmiljømæssigt emne enovertrædelse vedrører. Det skal kunne bevises, at der er sket en strafbar overtrædel-se af arbejdsmiljølovgivningen. Hertil kommer, at en virksomhed kun indstilles tiltiltale, hvis der er sandsynlighed for domfældelse.Har Arbejdstilsynet konstateret problemer i en virksomheds psykiske arbejdsmiljø,det være sig i forhold til mobning eller andre faktorer i det psykiske arbejdsmiljø,skal virksomhederne altid have mulighed for selv at finde en løsning på problemet.Dette sker i form af en såkaldt afgørelse fra Arbejdstilsynet om psykisk arbejdsmil-jø. Kan eller vil virksomhederne ikke selv løse de konstaterede problemer, vil afgø-relsen blive fulgt op af et påbud.Påbud om at løse problemer i det psykiske arbejdsmiljø følges altid af et påbud om,at virksomheden skal bruge en autoriseret arbejdsmiljørådgiver, som dels skal råd-give virksomheden om, hvordan virksomhedens psykiske arbejdsmiljøproblemerløses, dels skal bistå virksomheden med at revidere virksomhedens arbejdsplads-vurdering, så fremtidige overtrædelser forebygges.
Når bødestraf i praksis sjældent bliver aktuelt, er det fordi, at langt hovedparten afArbejdstilsynets påbud om psykisk arbejdsmiljø efterkommes. Det vil sige, at virk-somhederne rent faktisk gør det, de skal.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2