Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del Bilag 66
Offentligt
776212_0001.png
776212_0002.png
776212_0003.png
IT-Politisk Forening
At vælge OOXML er at vælge OOXML-StrictDen ISO-godkendte standardISO29500indeholder to dokumentstandarder: OOXML-Strict[1]og OOXML-Transitional[1]. OOXML-Transitional indeholder de dele der under ISO-godkendelsesprocessen blev forkastet somfremtidig standard. OOXML-Strict er den nye OOXML-standard der er renset for de forkastede dele.Forholdet mellem Strict og Transitional illustreres i følgende figur:
Grøn cirkel:OOXML-strict og beskrevet iPart 1afISO29500-1af : 5560 sider = 77%Rødt felt:OOXMLPart 4afISO29500-4.1464 sider = 20%. Forkastede beskrivelse og henvisninger til dele afPart 1.Rød-Grøncirkel:OOXML-Transitional = ECMA-OOXML[1]
Det fremgår at langthovedparten (77%) afISO29500består afPart 1,Strict.Part 4kun erovergangsmigrationstræk(Transitional Migration Features).Part 4består af to ting: forkastede beskrivelser oghenvisninger til beskrivelser iPart 1.Dette er illustreret på figuren ved at Transitional bestårRød-Grøncirkel.Figuren viser altså at ISO har arbejdet med OOXML. ISO fik tilsendt ECMA-OOXML[1](i flere versioner i øvrigt)som forslag fra Microsoft. Under arbejdet med godkendelsen af OOXML blev kunen delaf ECMA-OOXMLgodkendt som fremtidig standard (detgrønnemidterfelt i figuren). En andel del ECMA-OOXML blevforkastet(detrødefelt - kun Transitional), men der blev også tilføjet nye beskrivelser (detgrønneyderfelt - kun Strict). Degodkendte beskrivelser og de nye bekrivelser udgør tilsammen Strict (dengrønnecirkel -Part 1).Altså,atanerkende Transitional som åben dokumentstandard for det offentlige, er at tilsidesætte ISO'sgodkendelsesarbejde.
Kan Transitional og Strict skilles ad?Svaret er: "Ja". Man kan blot slettePart 4fraISO29500(plus lidt smårettelser uden for beskrivelserne) så beskriverISO29500udelukkende OOXML-Strict. Man kan så flyttePart 4over i en anden publikation som er identisk medOOXML-ECMA, men hvor alle henvisningerne tilPart 1enten bevares eller tilføjes som beskrivelser i den nyepublikation. Det vil dog være ganske omsonst da publikationen allerede forefindes i dokumentationen for OOXML-ECMA. Da Canada foreslog atPart 4blev oprettet, var det i øvrigt meningen at Transitional skulle kunne fjernes pået senere tidspunkt:The intent is to enable the future DIS 29500 maintenance group to choose, at a later date, to remove this setof features from a revised version...(IT-Polom Transitional)
1
Hvad skal man så med Transitional?Formålet med Transitional er at lave et format som er velegnet til at gemme de gamle Microsoft formater i (f.eks.doc-filer).This Part of ISO/IEC 29500 defines features for backward-compatibility and that are useful for high-qualitymigration of existing binary documents ... (ISO29500-4,s. 1)Strict er derimod ikke bundet af de gamle formater, og derfor kan konvertereringen fra de gamle formater indimellem være noget ringere. Problemet er atman ikke kan binde ISO til nogle gamle formaterfordi så kan ISO joikke ændre OOXML efter hvad der er mest hensigtsmæssigt.Der er ikke nødvendigvis nogle fordele ved at implementere Transitional. Der er nemlig ingen garanti for atTransitional gør det nemmere end i dag at læse de gamle dokumenter. Der kan tilmed heller ikke forventes perfektkonvertering mellem Transitional og Strict fordi en fil der følger Strict (Part1),ikkemå indeholde Transitionalelementerne fraPart 4.Dermed bliver transitional først og fremmest en fordyrende ekstra standard på vejen modStrict.I praksis betyder det at man kan lave en kontorpakke der kan åbne og gemme såvel de gamle filer, transitional filer(f.eks. et docx dokument) og strict-filer. Men kontorpakken kan ikke forventes at konvertere perfekt mellem deforskellige filer. Dette illustrerer atTransitional kun kan forventes at blive et fordyrende mellemled, og at gøreTransitional til en obligatorisk standard kan kun forventes at blive en fordyrelse for det offentlige.De gamlefiler kan omdannes til pdf-filer mhp. arkivering i et for fremtiden tilgængeligt åbent format.
ISO29500 kræver implementering af OOXML StrictDerfor giver følgende udtalelse fra regeringens ekspertudvalg om åbne standarder god mening (bilaga):Ekspertudvalget vurderer, ati de tilfælde, hvor OOXML anvendes, bør fremadrettet datalagring foregåefter de principper, der er fastlagt i OOXML (ISO/EIC29500:strict),da dette sikrer maksimaluafhængighed af enkelte leverandører og derfor er bedst ud fra et konkurrencesynspunkt. Det hindrer ikke, atOOXML ISO/RIC29500:transitional) implementeres for at sikre, at ældre dokumeneter kan læses.Ekspertudvalget bemærker, at såvel ISO/EIC29500:strict) som (ISO/EIC29500:transitional) er en del afsamme åbne standard, godkendt af ISO.(Fremhævelse tilføjet.)Da beskrivelserne iPart 4er forkastede som fremtidig standard, må fremadrettet datalagring følge OOXML-strict.Det er pointen i ISO-godkendelsen.Kort sagt,før Microsofts kontorpakke implementerer OOXML Strict, lever den ikke op til ISO29500.Microsoft måogsågerne implementere Transitional. Men det er ikke meningen at Microsoft blot efterforgodtbefindende kan fortsætte med at beholde de forkastede elementer og udskyde implementeringen af de ikke-implementerede elementer fra Strict.Til sammenligning er ODF allerede ISO-godkendt og implementeret, og oven i købet videreudviklet og godkendt iOASIS-regi. En række af OIO-standarderne er i øvrigt alene godkendte i OASIS, f.eks. UBL. Den seneste version afODF (1.2) skal i øvrigt også ISO-godkendes.
Hvad skal man gøre indtil OOXML-Strict bliverimplementeret?Først og fremmest kan myndigheder fortsætte med deres Microsoft kontorpakke og de ældre microsoftformater. DaTransitional kun er et midlertidigt format, er der væsentlige besparelser vedikkeat gå over til OOXML (f.eks. docx)før Strict er implementeret. Ved større nyanskaffelser kan myndighederne gå over til den åbne standard ODF oggemme deres dokumenter i ODF. Da man Microsofts kontorpakke kan læse og gemme ODF, vil det betyde atmyndigheder frit kan vælge om de vil benytte Microsofts Kontorpakke eller en billigere løsning. Alle erfaringer frakommuner, svensk politi, franske gendarmer etc. viser, at der netop kan spares penge derved. Gamle arkiverededokumenter kan konvertees til PDF.
7. december 2009
2
Noter[1]
Der er tre OOXML-standarder:ECMA-OOXML: blev godkendt af industrikonsortiet ECMA, men blev (delvis) forkastet af ISO.ISO-OOXML Transitional: er det samme som ECMA-OOXML, men beskrevet iISO29500.ISO-OOXML (29500) Strict: er godkendt af ISO, men skal omarbejdes. Den er ikke implementeret endnu.
[2]
Jesper Stocholm (medlem af DS-standards OOXML-komité og udpeget af Dansk Standard som ekspert til ISOs arbejdsgruppe foråbne dokumentstandarder - W34) skriver:T[ransitional] hed oprindeligt "deprecated features" og blev under BRM [Ballot Resolution Meeting] lavet om til enselvstændig part samt en selvstændig conformance clause.(Computerworld)Deprecate betyder i følge Gyldendal: "forklejne; nedvurdere; omtale nedsættende; forringe; undervurdere". SåPart 4

består af

nedvurderede dele,

dvs. forkastede dele.Part 1består af de accepterede dele. M.a.o. for at OOXML kunne blive ISO-godkendtforkastede (deprecate) man nogle dele af ECMA.Professor Mogens Kühn Pedersen giver følgende forklaring på hvorfor ISO "deprecatede" dele af ECMA og flyttede dem over iPart 4:ISO kræver følgende:interoperabilitetplatformsuafhængighedkulturel og sproglig tilpasningDisse principper er ikke indfriet i ECMA376:2006 og derfor blev standarden forkastet.(Brevtil OSL)
3